ua en ru

Військова авіація України і Данії проводить спільну операцію "Північний сокіл"

Військова авіація України і Данії проводить спільну операцію "Північний сокіл" Фото: операція "Північний сокіл" (Facebook)

Стартувала операція з перевезення пального на острів Гренландія

Сьогодні, 3 квітня, у відповідності з меморандумом про взаєморозуміння між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Королівства Данія у сфері авіаційно-транспортних перевезень та технічної угоди розпочалася спільна українсько-данська військово-транспортна операція "Північний сокіл — 2018" з перевезення пального на острів Гренландія. Про це повідомляє прес-служба командування Повітряних сил ЗСУ на своїй сторінці в Facebook.

Зокрема, повідомляється, що до операції залучено 23 українських військовослужбовців, з них 11 членів екіпажу і 10 осіб наземного інженерно-технічного персоналу бригади транспортної авіації Повітряних сил ЗСУ, що дислокується у Мелітополі.

Крім того, до складу робочої групи увійшли офіцери-координатори від командування Повітряних сил ЗСУ: керівник операції від української сторони і його помічник.

Все, в ході операції "Північний сокіл — 2018" українські льотчики повинні перевезення військово-транспортним літаком Іл-76 з авіабази ВПС США "Туле" на данську полярну станцію "Норд" на острові Гренландія понад 500 тис. л пального.

Під час операції екіпажі планують виконати близько 25 повітряних перевезень і провести в полярному небі в загальній складності близько 120 годин. Завершити проведення перевезень планується 5 травня.

Розпочалася десята спільна українсько-данська військово-транспортна операція «Північний сокіл — 2018» Сьогодні, 3...

Опубліковано Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine 3 квітня 2018 р.

Також зазначається, що на острові Гренландія українські військові льотчики виконуватимуть завдання у надзвичайно важких кліматичних умовах Арктики, які визначаються низькими температурами повітря (до -50 градусів при швидкості вітру до 15-20 м/с), штормовою погодою, відсутністю наземних радіотехнічних засобів навігації та запасних аеродромів.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, ВСУ готуються до украинско-данської операції "Північний сокіл" по доставці палива і вантажів на острові Гренландія. Нинішня місія розпочнеться 3 квітня і триватиме до 5 травня 2018 року