ua en ru

Військова авіація України і Данії проведе спільну операцію "Північний сокіл"

Військова авіація України і Данії проведе спільну операцію "Північний сокіл" Фото: операція "Північний сокіл" (na.mil.gov.ua)

Загальний наліт пілотів за час операції сягне 120 годин

Повітряні Сили України (ПСУ) готуються до українсько-данської операції "Північний сокіл" з доставки пального і вантажів на острові Гренландія. Цьогорічна місія розпочнеться 3 квітня і триватиме до 5 травня 2018 року, повідомляє командування ПСУ у Facebook.

"Під час "Північного сокола-2018" планується виконати 25 рейсів літаком Іл-76 з американської авіабази Туле на данську станцію "Норд" та перевезти понад 500 тонн пального, а також іншого майна, визначеного технічною угодою. Передбачається, що загальний наліт сягне 120 годин", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в Командуванні ПС, літак Іл-76, який цього року полетить до Гренландії, у травні 2015 року виконував завдання в іншій міжнародній операції - доставляв гуманітарні вантажі до Непалу та доправляв звідти додому українських громадян

"Для організації якісної підготовки до майбутньої операції данська сторона переказала Повітряним Силам ЗС України аванс у розмірі 150 тисяч доларів. Згідно із затвердженим кошторисом, ці гроші будуть спрямовані на закупівлю запасних частин і майна, необхідних для виконання поставлених завдань. Додам, що наприкінці лютого Україну відвідала делегація ВПС Королівства Данії, представники якої мали нагоду спостерігати за останніми приготуваннями наших військовослужбовців та високо оцінили їхній рівень підготовки", - сказав старший інспектор-льотчик Командування ПС Сергій Артеменко.

Загалом до Гренландії відправляться 23 представники Повітряних Сил ЗС України. Серед них 11 членів екіпажу, 10 осіб інженерно-технічного складу та двоє представників Командування ПС.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що у Сербії заявили про початок військових навчань у четвер, 29 березня, на полігоні "Пасулянска ливада", що знаходиться неподалік від території частково визнаної Республіки Косова.