ua en ru

Під час новорічних свят українці викинуть на смітник продуктів на понад 0,5 млрд грн, - опитування

Під час новорічних свят українці викинуть на смітник продуктів на понад 0,5 млрд грн, - опитування

Згідно з результатами опитування, проведеного агентством AgriSurvey, після святкування Нового 2015 року українці викинуть близько 7,4% закуплених продуктів у результаті псування, що еквівалентно 546 млн гривень. Про це повідомили у прес-службі асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

У минулому році цей показник становив 13%. Це означає, що під час свят українці будуть обачніше витрачати гроші на продукти, купувати, а отже й викидати, менше. Так, 77% опитаних планують витратити на новорічний стіл до 1000 грн, але, незважаючи на меншу різноманітність блюд, традиційний для святкування Нового року салат "Олів'є" планують готувати 63% респондентів.

"Дані дослідження відображають загальну ситуацію у споживчому середовищі. Купівельна спроможність наших співвітчизників і раніше не була занадто високою, а зараз вона знову зазнала ряд обмежень через економічної ситуації у країні. Так, в листопаді інфляція продуктів харчування та безалкогольних напоїв склала 21% щодо аналогічного місяця 2013 року. Водночас заробітна плата підвищилася лише на 7,6% в середньому по країні, що говорить про падіння доходів населення. Також, незважаючи на збільшення курсу іноземних валют, традиційні атрибути новорічного столу, імпортні фрукти також будуть користуватися меншою популярністю, адже їх вартість за останній рік збільшилася на 42-78%", - підсумував експерт аграрних ринків УКАБ Ігор Остапчук.

Нагадаємо, Міжнародний Комітет Червоного Хреста 24 грудня доставив до Луганської обл. 13 вантажівок гуманітарної допомоги вагою 18 т.