ua en ru

Під час боргової кризи в єврозоні перевага банківського сектора України - в його диверсифікації, - експерти

Боргова криза в єврозоні має менший вплив на економіку України і її банківський сектор, ніж на країни Центральної і Східної Європи. Перевага України в більшій диверсифікації банківського сектора (частка банків з Західної Європи в активах - 20%). Про це говориться в аналітичному звіті по банківському ринку групи ICU.

Крім цього, у звіті говориться, що в найближчі три роки українські банки і далі будуть концентруватися на кредитні ризики і одночасно нарощувати депозитні портфелі - з кінцевою метою збалансувати свої кредитні і депозитні портфелі і знизити свої ризики.

"Вперше з середини 1990-х рр. приріст кредитного портфеля (1-7% р/р) у банківському секторі в 2012-14 рр. буде відставати від номінального зростання економіки (11-13% р/р). Приріст депозитного портфеля (14-16% р/р) у банківській системі буде випереджати номінальне зростання економіки в 2012-14 рр. Співвідношення кредитів до депозитів банківської системи в цілому буде прагнути з нинішнього рівня 1,6 до 1,2 на початку 2014 р. Співвідношення кредитний портфель банків як частка ВВП буде знижуватися з поточного рівня 61% до 48-50% на початку 2014 р.", - відзначають експерти.

При цьому, йдеться в звіті, нові позики на ринку єврооблігацій банки зможуть здійснювати не раніше 2013 р.; на внутрішньому ринку стримуючими факторами є економічні і політичні ризики; банки будуть повертати борги в "чистому вигляді".

"Ринок депозитів, як основне джерело фондування банків, буде перебувати в більш гострій конкуренції у порівнянні з іншими джерелами, що стане чинником підтримки процентних ставок", - вважають у ICU.

У звіті також відзначається, що, починаючи з 2013 р., інфляційні ризики можуть підштовхнути НБУ до згортання низки заходів з підтримки ліквідності в економіці, що також буде чинником підтримки процентних ставок

Нагадаємо, банківський сектор Європи відчуває гострі проблеми у зв'язку з борговою кризою в єврозоні. Великі європейські банки є власниками держоблігацій проблемних країн, як то Греції. На цінних паперах цієї країни приватні кредитори понесуть 70%-ві збитки при обміні старих паперів на нові.