ua en ru

У Франції суд визнав провину американської авіакомпанії Continental у катастрофі літака Concorde у 2000 р

Французький суд визнав провину американської авіакомпанії Continental Airlines і одного з її механіків у катастрофі надзвукового авіалайнера Concorde авіакомпанії Air France 25 липня 2000 р. Зокрема, суд, беручи до уваги підсумки розслідування у відношенні Continental, розпочатого в 2005 р., ухвалив, що американська авіакомпанія винна в "ненавмисному вбивстві" 113 осіб, у тому числі 100 пасажирів і 9 членів екіпажу, що знаходилися на борту Concorde у момент катастрофи, передає РБК з посиланням на BBC.

Як повідомляється, американський авіаперевізник зобов'язаний виплатити штраф у розмірі 265 тис. дол., а механік Continental 42-річний Джон Тейлор - штраф у розмірі 2,65 тис. дол. При цьому Дж.Тейлор був засуджений до 15 місяців тюремного ув'язнення умовно.

Нагадаємо, в липні 2000 р. надзвуковий авіалайнер Concorde авіакомпанії Air France зазнав аварії через кілька хвилин після вильоту з паризького аеропорту Шарль-де-Голль. Під час розгону по злітно-посадковій смузі у Concorde лопнула покришка шасі і її шматки пробили паливні баки, викликавши спалах. Згодом слідство встановило, що на злітно-посадковій смузі знаходилися уламки деталей літака DC-10 американської авіакомпанії Continental, який злетів кількома хвилинами раніше.

Пожежа в одному з двигунів при зльоті прирікла Concorde на неминучу загибель. Авіалайнер здатний триматися в повітрі і при двох відмовлених двигунах, що, однак, неможливо при зльоті, коли потрібна максимальна потужність. Набравши лише кілька сотень метрів, літак почав стрімко втрачати висоту, зачепив високовольтну лінію, потім - двоповерховий готель "Отеліссімо" й упав на землю у передмісті французької столиці м. Гонесе.

Після краху Concorde в готельному комплексі почалася пожежа: місце події, як стверджували очевидці, перетворилося на "вогненну кулю", у вогні загинуло четверо людей.

Concorde - англо-французький надзвуковий пасажирський літак, створений у 1962 р. Основними розробниками стали французька компанія Sud Aviation і британська BAC. Літак знаходився в комерційній експлуатації з 1976 р. Concorde експлуатувався британською British Airways і французькою Air France, у розпорядженні яких було по сім літаків. Однак комерційна експлуатація Concorde виявилася в цілому збитковою, і літаки були зняті з експлуатації в 2003 р.