ua en ru

У Франції не працюють чверть ядерних реакторів

Франція почала імпортувати електрику з-за кордону через зупинку з технічних причин чверті реакторів АЕС у країні, а також внаслідок масових страйків.

Імпорт електроенергії продовжується вже другий день. У вівторок енергетична компанія EDF імпортувала більше 6 млн кВт, а у середу лише з 13:00 по 14:00 імпорт склав 5,99 млн кВт, повідомляє ТСН.

Зазначимо, що зараз на французьких електростанціях не працюють 16 з 58 реакторів, у тому числі 12 закриті на планове техобслуговування, а чотири - з непередбачених обставин.

Профспілки заявляють, що свою роль зіграв і страйк проти пенсійної реформи. Сьогодні співробітники EDF вирішили скоротити виробництво електроенергії на 2 млн кВт.


Як відомо, через масові страйки Франція опинилася на межі паливної кризи. Не працюють усі 12 нафтопереробних заводи, деякі нафтосховища заблоковані демонстрантами. Співробітники нафтотерміналу на півдні країни відмовляються виходити на роботу, через що біля Марселя стоять танкери, завантажені паливом. Третина усіх заправок в країні не працюють через відсутність бензину і дизпалива. Знизилася подача гасу в аеропорти, через що не виконується частина рейсів, а літаки заправляють в інших країнах.

Президент Франції Ніколя Саркозі заявив, що попри протести, пенсійна реформа в країні буде проведена.