ua en ru

ЗНО 2018: що потрібно знати

ЗНО 2018: що потрібно знати Фото: ЗНО 2018 (pixabay.com/jarmoluk)

Правила, нововведення і розклад ЗНО 2018 в Україні

Що потрібно знати про проведення ЗНО 2018, які особливості і нововведення зовнішнього незалежного оцінювання в Україні з'явилися в цьому році, а також графік проведення ЗНО з усіх предметів - в матеріалі Styler.

ЗНО 2018: основні правила

Одним з нововведень 2018 року в правилах ЗНО є необхідність здачі другого обов'язкового предмета. Тепер крім тесту з української мови та літератури, абітурієнтам також необхідно пройти оцінювання з математики або історії України (на вибір).

Кожен учасник ЗНО має право здати не більше 4 тестів з предметів: українська мова та література, історія України, математика, географія, біологія, хімія, фізика, англійська, іспанська, німецька та французька мови.

Для вступу до вищих навчальних закладів абітурієнт повинен надати результати 3 тестів ЗНО. Вимоги для однієї і тієї ж спеціальності в різних університетах тепер будуть однаковими - два обов'язкових предмета і третій - на вибір. Перелік тестів ЗНО для вступу опублікований на сайтах навчальних закладів.

ЗНО 2018 здається з 11 предметів Фото: ЗНО 2018 здається з 11 предметів (facebook.com/TheLondonSchoolofEnglishKyiv)

ЗНО 2018 року з української мови повинні пройти випускники коледжів та профтехучилищ.

У цьому році з'явилася можливість здачі ЗНО для інвалідів з вадами зору. Для них тести будуть надруковані шрифтом Брайля.

Результати ЗНО 2018 визначаться в залежності від "порогового бала" - кількість балів, яку може отримати мінімально підготовлений абітурієнт. Порогові бали визначатиме комісія у режимі онлайн. З математики, української мови, біології, іноземних мов вони стануть відомі до 14 червня, з решти предметів - до 20 червня. Абітурієнти, які не подолають "поріг", не зможуть використовувати результат ЗНО для вступу.

Результати ЗНО 2018 зараховуються як підсумкова державна атестація

Результати зовнішнього незалежного оцінювання з трьох предметів для випускників загальноосвітніх шкіл в 2018 році будуть зараховані як підсумкова державна атестація (ДПА) рівня повної середньої освіти. Обов'язкові предмети: українська мова, математика/історія України і третя дисципліна - на вибір випускника.

Нововведення ЗНО 2018 з іноземних мов

У списку предметів ЗНО 2018 відсутня російська мова. Цього року її виключили через низький попит серед абітурієнтів.

ЗНО з англійської мови буде проходити за новими правилами - в тесті з'явиться завдання на розуміння мови на слух (аудіювання). Тому тим абітурієнтам, які мають сертифікати ЗНО з англійської 2016 і 2017 року, доведеться здавати тестування заново.

ЗНО 2018 проходить з 22 травня по 13 червняФото: ЗНО 2018 проходить з 22 травня по 13 червня (УНІАН)

Також по-різному будуть здавати ЗНО з іноземних мов учні профільних класів з поглибленим вивченням і стандартного рівня. Тести з англійської, французької, німецької та іспанської розділять на два рівня складності. Ті випускники, які складатимуть ЗНО як один з предметів ДПА, зможуть вибрати перелік завдань, який відповідає рівню вивчення мови в школі. Однак, якщо сертіфкат ЗНО з іноземної мови необхідний для вступу до університету, треба буде відповісти на всі питання.

ЗНО 2018 з англійської мови необхідно буде здавати абітурієнтам до магістратури.

Розклад ЗНО 2018

Графік основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання 2018 в Україні:

  • Математика - 22 травня
  • Українська мова і література - 24 травня
  • Іспанська, німецька, французька мови - 29 травня
  • Англійська мова - 1 червня
  • Біологія - 4 червня
  • Історія України - 6 червня
  • Географія - 8 червня
  • Фізика - 11 червня
  • Хімія - 13 червня

Додаткова сесія ЗНО 2018 пройде з 2-го по 11 липня.

Подорожчання проїзду в громадському транспорті (video.rbc.ua)