ua en ru

Зовнішня політика України повинна в першу чергу враховувати інтереси нашої держави, а не США чи ЄС - Ніколаєнко

Зовнішня політика України повинна в першу чергу враховувати інтереси нашої держави, а не США чи ЄС - Ніколаєнко Фото: Андрій Ніколаєнко (УНІАН)

За його словами, інтереси Європи і США не завжди збігаються

Вітчизняні чиновники дозволяють собі ставити національні інтереси України нижче інтересів західних партнерів, що перетворює нашу країну з суб'єкта переговорних процесів в об'єкт. Про це заявив лідер політичної партії "Основа" Андрій Ніколаєнко в ефірі телеканалу "ZIK".

"Звичайно, добре, що у нас є потужні західні партнери за океаном, які дуже допомагають нашій країні, в тому числі фінансово впливаючи на МВФ. Однак ми повинні розуміти, що Україна - європейська держава. І інтереси Європи і Сполучених Штатів не завжди збігаються. Наприклад, у американців з російськими занадто багато складних питань і різнопланових домовленостей, які виходять за межі української проблеми і взагалі європейського контексту. Це і питання Північної Кореї, який не стосується Європи, і питання Сирії, і багато інших точок на планеті, за яким ведуться переговори ", - зазначив Ніколаєнко.

Голова партії "Основа" також зазначив, що Україні потрібно активніше працювати з іноземними партнерами, відстоюючи власні інтереси.

"Європа ніколи не проводила після Другої світової війни такої агресивної політики, як проводять і Сполучені Штати, і Росія. Тому нам треба зрозуміти: Україна повинна апелювати до своїх справжніх партнерів. Ми заплатили величезну ціну за європейський вибір країни. Але сьогодні ми бачимо певне відмежування Франції та Німеччини від тісного діалогу щодо Донбасу. Тому наші очікування, що представники Сполучених Штатів Америки і Росії просто домовляться - ілюзія, "страусина позиція". Коли влада держави не має своєї чіткої стратегії, то сподіватися, що хтось вирішить наші проблеми - неправильно. Так не буває", - додав Андрій Ніколаєнко.

Крім того, лідер партії "Основа" зазначив, що лише проукраїнська позиція в переговорному процесі дозволить Україні ефективно відстоювати свої інтереси на міжнародній арені.

"Ми втрачаємо суб'єктність. Всі ці заяви високопосадовців про те, що нам дадуть грошей, якщо ми виконаємо ті чи інші вимоги, перетворюють нас на "бананову республіку". Якщо ми хочемо інтегруватися в європейську політику - нам треба ставати поруч з європейськими партнерами і говорити: це - наші національні інтереси. Ми не зобов'язані захищати інтереси як Німеччини, так і США. Тому я глибоко переконаний, що коли до влади в Україні прийде команда фахівців, яка отримає більшу підтримку народу, - ми зможемо ставити українську порядку дня. Тому що сьогодні нами грають, ми є об'єктом, а не суб'єктом ", - констатував Ніколаєнко.