ua en ru

"Внєшекономбанк" фінансує операцію з продажу ВАТ "Запоріжсталь".

У російському "Внєшекономбанку" (ВЕБ) повідомили, що фінансують операцію з продажу ВАТ "Запоріжсталь", але кінцевого покупця назвати відмовилися, пише "Комерсант-Україна". Джерело в установі відзначило, що угода про наміри купити весь холдинг "Запоріжсталь" була підписана з власниками активу ще в кінці 2009 р. За інформацією джерела в "Промінвестбанку" (ПІБ), яким володіє ВЕБ, операція може бути закрита приблизно протягом півроку. "Вона готувалася в Москві, тому тут (у ПІБ) документів ніхто не бачив. Процес проходить складно. Зібрати такі гроші відразу неможливо". Співрозмовник додав, що договір передбачає продаж 100% "Запоріжсталі" за 1,7 млрд дол.

Найбільшими власниками меткомбінату "Запоріжсталь" (96,6% акцій) вважаються дві бізнес-групи акціонерів - власники Midland Group Едуард Шифрін і Алекс Шнайдер з одного боку, і Ігор Дворецький і Віталій Сацький з іншого. Їх структури також володіють часткою в "Запоріжкоксі" (41%) і Запорізькому залізорудному комбінаті (29%), контролюють Запорізький вогнетривкий завод, Луганський трубний завод і "Трубосталь", декілька ломопереробних підприємств, збагачувальну фабрику "Шолоховська" (Ростовська область, РФ), мережу металобаз в СНД і інших країнах.

Джерело, близьке до власників "Запоріжсталі", повідомило, що партнери Midland Group по активу хотіли отримати за свої пакети акцій більше, ніж пропонували інші претенденти. "Свої пакети давно хочуть продати панове Шифрін і Шнайдер, тому що їм дуже потрібні гроші. Решта акціонерів так гостро грошей не потребує, тому готові почекати, тим більше що ціни на металургійні активи повинні зрости", - відзначив співрозмовник. За його словами, операція передбачає викуп 50% частки найбільших акціонерів холдингу. У договорі також передбачений опціон, згідно якому викуп акцій, що залишилися, проводитиметься за ціною, не нижче за ту, що буде сплачена за частку Midland Group.

Голова Запорізької обласної держадміністрації Борис Петров повідомив, що спочатку інтерес до "Запоріжсталі" проявили 14 компаній, але в травні їх кількість зменшилася до 4. Серед охочих придбати актив називалися Arcelormittal і російська "Сєверсталь", а також група "Метінвест" і південнокорейська Posco. Останні від покупки відмовилися.