ua en ru

Внесення змін у Податковий кодекс сприятиме залученню до бізнесу більшої кількості підприємців, - Хомутиннік

Внесення змін Верховною Радою (ВР) України до Податкового кодексу у зв'язку з проведенням адміністративної реформи відкриє нові можливості для підприємців, дозволить залучити до бізнесу більше підприємців, стимулювати виробництво. Про це заявив народний депутат України, глава комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік.

"Прийнявши цей законопроект, ми фактично завершаємо процес формування Податкового кодексу, як комплексного документу, який регулює правові, економічні та організаційні засади діяльності державної податкової служби. До цього часу, зокрема, функції податкової служби, в тому числі податкової міліції, були за межами Податкового кодексу, а регулювалися законом "Про Державну податкову службу в Україні", який тепер втрачає чинність. До речі, саме такий підхід був застосований при підготовці Митного кодексу, в якому зосереджені усі питання щодо митної служби, порядку здійснення митних формальностей та сплати митних платежів. Податковий Кодекс приведено у відповідність із Конституцією України, в частині перерозподілу повноважень між Президентом України та Кабінетом міністрів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи", - підкреслив Хомутиннік.

Парламентарій зазначив, що в документі враховані також інші пропозиції народних депутатів та уряду. Зокрема, з 1 січня 2013 р. запроваджується річний звітний податковий період з податку на прибуток та встановлюються щомісячні авансові внески з цього податку для платників з річним доходом понад 10 млн грн. Це дозволить скоротити витрати часу платників на складання та подання звітності з податку на прибуток.

Скасовується обов'язок платників податку на прибуток подавати разом із декларацією перелік доходів та витрат платника в розрізі контрагентів - платників єдиного податку.

Крім того, з 1 січня наступного року розширюється сфера застосування спрощеної системи оподаткування. Так, запроваджуються 5 і 6 групи платників податків (фізичних та юридичних осіб), які можуть працювати на спрощеній системі з доходом до 20 млн грн, які сплачуватимуть податкову ставку 7 та 10 відсотків з обороту. Це відкриє нові можливості для підприємців, дозволить залучити до бізнесу більше підприємців, стимулювати виробництво.

"Ці ініціативи узгоджені з бізнесом та урядом. Переконаний, що прийняті позитивні зміні - це черговий крок назустріч платниками податків, в тому числі малому і середньому бізнесу", - підсумував Хомутиннік.

Зазначимо, сьогодні Президент України Віктор Янукович підписав закон № 4915-VI "Про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України щодо узгодження їх окремих норм".