ua en ru

Владі на місцях дозволили встановлювати податки та збори за спрощеним порядком

Владі на місцях дозволили встановлювати податки та збори за спрощеним порядком Фото: начальник управління регуляторної політики та розвитку підприємництва департаменту правового забезпечення Дніпровської міської ради Ірина Журавльова (прес-служба)

Органам місцевого самоврядування дозволили ухвалювати рішення про встановлення місцевих податків та зборів або пільг з їх сплати без застосування процедур відповідно до законодавства про регуляторну політику у сфері господарської діяльності.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на відповідне рішення уряду.

За словами начальника управління регуляторної політики та розвитку підприємництва департаменту правового забезпечення Дніпровської міської ради Ірини Журавльової, це нововведення є вкрай важливим, оскільки рішення органів місцевого самоврядувнння не лише регулюють бюджетні процеси, а й відповідають за наповнення бюджетів на місцях.

"До цього часу рішення органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків і зборів ухвалювалися за процедурою, передбаченою для регуляторних актів. Така процедура тривала досить довго за часом, від трьох і більше місяців. І такі рішення узгоджувалися з Державною регулярною службою України. А нині в умовах воєнного стану, коли важливо оптимізувати процеси, новий порядок дозволяє територіальним громадам не застосовувати регуляторні механізми", - підкреслила Ірина Журавльова.

Вона також додала, що сьогодні ще підготовлено законопроект, який передбачає, що рішення місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків і зборів можуть ухвалюватися упродовж бюджетного періоду.

"Поки що діє норма Податкового кодексу, за якою відповідні рішення ухвалюються виключно до 1 липняпоточного року з набуттям чинності з 1 січня наступного року. Якщо згаданий законопроєт ухвалять, то матимемо змогу оперативно реагувати на потреби громади, корегувати ставки місцевих податків і зборів упродовж усього бюджетного періоду. У такому випадку відповідні рішення набуватимуть чинності через місяць з дати їх ухвалення", - резюмувала вона.