ua en ru

Влада США закрила справу Усами бен Ладена

Федеральна влада США офіційно припинила кримінальне переслідування засновника терористичної мережі "Аль-Кайеда" Усами бен Ладена, ліквідованого американськими спецслужбами в травні 2011 р. Як повідомляє РБК з посиланням на Associated Press, сьогодні окружний суддя Льюїс Каплан задовольнив клопотання федеральних обвинувачів про закриття справи проти бен Ладена за звинуваченнями в тероризмі. Це формальність, звичайна для випадків, коли обвинуваченого вже немає в живих, передає РБК.

У клопотанні про зняття з бен Ладена кримінальних звинувачень зазначається, що влада США має 100-процентні докази того, що ліквідований був саме бен Ладен. "Вірогідність того, що убитий був ідентифікований помилково, становить приблизно один на 11,8 квадрильйонів (одиниця з 15 нулями - прим. РБК)", - зазначено в документі.

Вперше лідерові "Аль-Кайеди" були пред'явлені офіційні звинувачення у федеральному суді США в червні 1998 р. Звинувачувальний акт стосувався ролі бен Ладена у вбивстві 18 американських військовослужбовців в Сомалі в 1993 р. Пізніше до цього додалися звинувачення в підготовці вибухів в американських посольствах в Східній Африці в серпні 1998 р., жертвами яких стали 224 людини, і атака терористів-смертників на есмінець ВМС США Cole 2000 р. Парадоксально, але в списку офіційних звинувачень проти бен Ладена ніколи не фігурували теракти в Нью-йорку 11 вересня 2001 р.

Нагадаємо, бен Ладен був ліквідований 2 травня 2011 р. в м.Абботтабаді, розташованому в 50 км від Ісламабаду, столиці Пакистану. "Терорист номер один" був знищений в результаті наземної операції за підтримки з повітря: після перестрілки ідейний натхненник "Аль-Кайеди" був убитий пострілом в голову. Пізніше з'явилася інформація про те, що тіло бен Ладена було поховано в Аравійському морі. "Аль-Кайеда" 6 травня 2011 р. підтвердила факт смерті свого лідера, а днями обрала новим лідером організації Аймана аз-Завахірі, який завжди вважався "людиною номер два" в "Аль-Кайеді" після бен Ладена.