ua en ru

Влада США висловила розчарування результатами амністії на Кубі

Влада США висловила розчарування результатами амністії на Кубі, зокрема, відмовою кубинської влади звільнити з-під варти американського громадянина Алана Гросса, передає Reuters.

"Ми глибоко розчаровані і шкодуємо про те, що кубинський уряд прийняв рішення не амністувати Гросса, особливо в світлі того, що погіршується його здоров'я, і не скористався можливістю покращити двосторонні відносини з США", - заявив прес-секретар держдепартаменту США Марк Тонер.

61-річний Алан Гросс був арештований в грудні 2009 р. за звинуваченням в організації нелегального доступу в інтернет для єврейської громади Куби в рамках програми, що фінансується урядом США. Навесні 2011 р. він був засуджений на 15 років ув'язнення.

Влада США не раз підкреслювали, що поліпшення відносин з Кубою можливе тільки за умови звільнення Гросса.

Парламент Куби оголосив про амністію 2,9 тис. ув'язнених - громадян Куби, включаючи деяких засуджених за антиурядову діяльність. Дане рішення було ухвалене у зв'язку з підготовкою до візиту в квітні 2011 р. на "Острів Свободи" Папи Римського Бенедикта XVI. Крім цього, президент країни Рауль Кастро заявив про звільнення 86 зарубіжні ув'язнених (громадян 25 держав), які відбувають терміни в кубинських в'язницях.

Амністія щодо громадян Куби буде поширюватися на осіб старше 60 років, хворих, жінок і молодих людей, які вчинили одиничний злочин. Вона не торкнеться вбивць, агентів іноземних розвідок і торговців наркотиками.

Раніше цього року влада Куби вже звільнила 75 політичних ув'язнених, заарештованих в 2003 р.