ua en ru

Влада США розпорядилася перевірити літаки Boeing 787 Dreamliner після серії інцидентів

Влада США розпорядилася провести масштабну перевірку конструкції і складання нової моделі літаків компанії Boeing - 787 Dreamliner - після серії технічних накладок, що загрожують підірвати довіру до "лайнеру мрії". Перевірка літаків Boeing 787 Dreamliner доручена Федеральному управлінню цивільної авіації США (FAA), передає BBC.

Поки не ясно, зажадають чи американські регулятори призупинити експлуатацію діючих літаків Dreamliner на час перевірки. Міністерство транспорту США проведе прес-конференцію з питання Dreamliner.

На цьому тижні з лайнерами Boeing Dreamliner сталася вже 5 неприємних інцидентів, які привернули увагу ЗМІ. 7 січня 2013 р. літак Boeing 787 Dreamliner японської авіакомпанії Japan Airlines загорівся в аеропорту Бостона без пасажирів на борту: займання сталося в акумуляторі однієї з енергоустановок літака. На наступний день інший літак Dreamliner цієї ж авіакомпанії не зміг вчасно вилетіти з Бостона через витік палива на стернової доріжці. 9 січня ц.р. японська All Nippon Airways (ANA) оголосила про скасування одного з внутрішніх рейсів у зв'язку з неполадками в гальмівній системі її літака Dreamliner. Про двох інших інцидентах ANA повідомила 11 січня ц.р.: у одного літака в польоті тріснуло лобове скло, в іншого стався витік палива.

Літак Boeing 787 Dreamliner здійснив перший комерційний політ восени 2011 р. Ця подія відбулася на три роки пізніше, ніж планувалося, через низку виробничих затримок. На кінець 2012 р. Замовник було поставлено 49 літаків Boeing 787 Dreamliner, 24 з них експлуатуються японської авіакомпанії Japan Airlines і All Nippon Airways. Загальна кількість замовлень на поставку Dreamliner перевищує 800.

Boeing 787 Dreamliner вважається одним з самих технічно витончених повітряних суден сучасності. Значна його частина зроблена з вуглецевих композитів. Крім того, цей літак в набагато більшому ступені, ніж його попередники, покладається на електричні системи.