ua en ru

Влада Сирії звинувачує у спалаху поліомієліту джихадистів з Пакистану

Причиною спалаху поліомієліту в Сирії є джихадисти з Пакистану. Про це заявила міністр соціальної політики країни Киндах аль-Шаммат, передає Associated Press.

Вона зазначила, що уряд починає кампанію з вакцинації, з метою "захистити дітей в Сирії". При цьому міністр не уточнила, як буде проводитися вакцинація на територіях, контрольованих повстанцями, де і знаходиться вогнище інфекції.

До сунітським повстанцям, що воюють проти режиму Президента Башара Асада, приєдналися тисячі іноземних бойовиків. У їх числі і ісламісти з Пакистану. У 2013 р. лише три країни (Афганістан, Нігерія та Пакистан) в світі залишаються ендемічними з поліомієліту.

Кілька днів тому Всесвітня організація охорони здоров'я підтвердила припущення про спалах поліомієліту в Сирії за допомогою лабораторного аналізу взятих проб. З 22 зафіксованих випадків 10 - підтверджені результати щодо 12 стануть відомі після завершення досліджень. Проби були взяті у районі м. Дейр ель-Зор на північному сході Сирії недалеко від іракського кордону. У групі ризику знаходяться більше 100 тис. дітей в регіоні.

Поліомієліт - высокоинфекционное захворювання, що викликається вірусом, якому піддаються в основному діти у віці до п'яти років. Він вражає нервову систему і за лічені години може призвести до загального паралічу. Поліомієліт невиліковний, його можна тільки запобігти, проте ісламські радикали часто протидіють вакцинації. Вважається, що поки що в світі залишається хоч один інфікована дитина, ризик зараження існує для всіх дітей.