ua en ru

Американський ультиматум Сирії: Асад повинен віддати хімзброю

Президент Сирії Башар Асад може уникнути військового вторгнення в країну, якщо до кінця тижня віддасть всю наявне у нього хімічну зброю. Таку заяву зробив глава Держдепартаменту США Джон Керрі.

Президент Сирії Башар Асад може уникнути військового вторгнення в країну, якщо до кінця тижня віддасть всю наявне у нього хімічну зброю. Таку заяву зробив глава Держдепартаменту США Джон Керрі (на фото), передає агентство Reuters.

Виступаючи в Лондоні на спільному брифінгу з міністром закордонних справ Великобританії Вільямом Хейгом, держсекретар США зазначив, що відносини між Великобританією і США сильні як ніколи, незважаючи на рішення британського парламенту не вводити війська Сполученого Королівства в Сирію.

Можливе вторгнення іноземних військ на територію Сирії обговорюється керівниками західних держав після повідомлень про застосування хімічної зброї в передмісті Дамаска 21 серпня. Захід безапеляційно заявляє, що нервово-паралітичний газ зарин застосувала армія Асада. Офіційний Дамаск заперечує свою причетність до хіматаки під Дамаском і звинувачує в цьому повстанців і співчуваючих їм іноземних найманців.

Влада Британії в числі перших заявила про готовність почати військову кампанію проти правлячого сирійського режиму. У Лондоні заявляли, що Військово-морські сили Сполученого Королівства перебувають у стані бойової готовності. Проте британські парламентарії поклали кінець мілітаристським настроям та заявам.

Між тим на місці застосування хімзброї побували експерти ООН, які взяли проби для проведення повномасштабного розслідування. Днями керівництво Євросоюзу випустило заяву, в якій закликало не починати військові дії в Сирії до публікації доповіді ООН щодо хіматаки. У найближчі дні Обама має намір зробити чергову заяву щодо Сирії. 11 вересня очікується, що долю близькосхідної держави вирішить конгрес США.

Нагадаємо, вчора Башар Асад заявив, що він і його уряд непричетні до атаки під Дамаском. Обговорюючи можливість військового втручання з боку США, Асад згадав про можливість дій у відповідь. Проте Президент відмовився повідомити, в чому вони полягатимуть.

Він підкреслив, що його уряд далеко "не єдиний гравець в цьому регіоні". На думку американських ЗМІ, тут він мав на увазі своїх прихильників: Іран і мілітаристську групу "Хезболлах".

Крім того, Асад дуже стурбований тим, що втручання з боку США ослабить його війська і змінить розстановку сил у конфлікті.