ua en ru

Влада Севастополя має намір націоналізувати "Севастопольенерго" та "Севастопольгаз"

Влада Севастополя мають намір націоналізувати компанії "Севастопольенерго" та "Севастопольгаз", які зараз належать компанії VS Energy International.

Влада Севастополя мають намір націоналізувати компанії "Севастопольенерго" та "Севастопольгаз", які зараз належать компанії VS Energy International. Про це так званий "т.в.о. губернатора" Севастополя Сергій Міняйло повідомив "Комерсанту".

"У власність міста вже переведені мережі підприємств, а зараз йдуть переговори з власниками про викуп нерухомості, техніки та устаткування", - заявив Міняйло.

На питання про те, чи готові власники до продажу, Міняйло заявив: "Як вони можуть відмовитися? У будь-якому випадку все буде за законом. Якщо це російські власники, то одна розмова, якщо іноземні, то інша. Але все буде зроблено цивілізовано". Він додав, що ціна майна буде з'ясована в результаті переговорів.

За даними "Севастопольенерго", 82% акцій компанії володіє "ВС Енерджі Інтернейшнл Україна". При цьому співвласниками нідерландської VS Energy International Group є президент ФК ЦСКА Євгеній Гінер, депутат Держдуми Олександр Бабаков (у минулому - віце-спікер і президент "ВС Енерджі Інтернейшнл Україна" Михайло Спектор.

За даними українського холдингу, крім "Севастопольенерго" він управляє сімома розподільчомережевими компаніями в Україні, проектами в готельному, металургійному, фінансовому секторах.

У газовому секторі влада Криму вже ввела націоналізацію. В держвласність були переведені мережі, що були у користуванні ПАТ "Кримгаз" (контроль - українського бізнесмена Дмитра Фірташа), а на початку вересня було прийнято рішення про примусовий викуп приватної частки в самому "Кримгазі". Тепер постачати газ в регіон буде держпідприємство "Крымгазсети". У кінці серпня Міняйло вже заявляв про те, що і газові мережі Севастополя переходять з-під контролю Дмитра Фірташа до міста. Замість українського "Севастопольгазу" було створено однойменне російське підприємство.