ua en ru

Влада Куби дозволила державної туристичної індустрії співпрацювати з приватними підприємствами

Влада Куби дозволила державної індустрії туризму укладати з приватними підприємствами контракти на надання житла, харчування та проведення екскурсій для туристів. Така міра обумовлена прагненням дати новий імпульс розвитку недержавного сектору послуг в країні, передає Reuters.

Незважаючи на те, що в 2012 р. уряд дозволив деяким державним підприємствам співпрацювати з приватними компаніями, туристичний сектор досі залишався державною монополією. Згідно з новими правилами, державні туристичні установи мають право вдаватися до послуг 5 тис. приватних пансіонів і близько 1,7 тис. комерційних ресторанів, а також співпрацювати з приватними перевізниками і підприємцями в області розваг. Крім того, готелі та інші підприємства туристичної інфраструктури можуть укладати договори по забезпеченню харчування для співробітників, розробку ландшафтного дизайну та ін.

Нинішній президент Куби Рауль Кастро заохочує зростання приватного сектора, де планується створити близько 1 млн робочих місць і тим самим полегшити державі тягар виплат службовцям. В даний час в країні близько 450 тис. громадян зайняті на невеликих приватних підприємствах будівельної, транспортної, розважальної та інших галузях економіки. Крім того, на Кубі діє близько 200 кооперативів.

Туризм є найбільшою галуззю кубинської економіки. Щорічно країну відвідує до 2,8 млн іноземних громадян. В 2012 р. доходи від туризму склали близько 3 млрд дол.