ua en ru

Влада Кіпру не розглядають можливість виходу з єврозони

Влада Кіпру не розглядає можливість виходу країни з єврозони. Таку позицію озвучив міністр фінансів республіки Міхаліс Сарріс, повідомляє Reuters.

"Вихід Кіпру з єврозони може означати і вихід з ЄС, це буде справжньою катастрофою як у політичному сенсі, так і в економічному. Ми навіть не збираємося розглядати такий варіант", - підкреслив глава кіпрського фінансового відомства.

Вимоги іноземних кредиторів, пов'язані з реалізацією одноразового збору частині коштів, розміщених на банківських депозитах, серйозним чином підірвали довіру до банківської системи в цілому. Декількома годинами раніше Сарріс повідомив, що регулятори будуть зберігати обмеження на банківські операції протягом декількох тижнів. Цей захід необхідний, щоб запобігти відтоку коштів. Крім того зі вкладів понад 100 тис. євро можуть списати до 40%, а пізніше конвертувати їх в банківські цінні папери.

Двома днями раніше міністри фінансів єврозони затвердили план надання фінансової допомоги Кіпру на умовах реструктуризації банківського сектору. Кіпр отримає перший транш кредиту в розмірі 10 млрд євро на початку травня 2013 р. від Європейського стабілізаційного механізму ESM. За підсумками зустрічі Єврогрупи глава Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард повідомила, що вона винесе на раду МВФ пропозицію взяти участь у плані надання фінансової допомоги Кіпру. У той же час Лагард не уточнила обсяг можливих фінансових вливань з боку МВФ.

Крім того, напередодні Центральний банк Кіпру переніс відкриття всіх банків на 28 березня 2013 р. Раніше повідомлялося, що більшість банків острови відкриються 26 березня, окрім Bank of Cyprus і Cyprus Popular Bank, які залишаться закритими до 28 березня ц.р.

Читайте також: Рада директорів Bank of Cyprus не прийняла відставку голови банку