ua en ru

Власті ЄС: Фінансові ринки регіону найближчим часом продовжить "штормити".

Власті ЄС попередили, що фінансові ринки регіону найближчим часом продовжить «штормити», пише РБК daily.

Вчора курс євро по відношенню до американської валюти протестував 4-річний мінімум, опустившись протягом торгової сесії до показника 1,211 дол. Похмурі настрої інвесторів були викликані цілою низкою чинників, одним з яких стала доповідь Європейського ЦБ про нові можливі збитки місцевого банківського сектора. Єдину європейську валюту також продовжували тягнути вниз побоювання ринку відносно боргових проблем країн PIGS (Португалія, Італія, Греція, Іспанія) і загроза втрати Францією найвищого кредитного рейтингу.

Згідно з прогнозом ЄЦБ, європейські банки в найближчі 18 місяців будуть вимушені списати до 195 млрд євро - 90 млрд в цьому і 105 млрд наступного року. Основними джерелами збитків, як і раніше, стануть втрати по низці похідних фінансових інструментів, контракти по яких були укладені до початку фінансової кризи, а також висока частка неповернень по кредитах.

Не дивлячись на все те, що робиться властями ЄС, їм поки не вдалося подолати кризу недовіри в банківському секторі. На сьогоднішній день на рахунках ЄЦБ банками депонований обсяг грошових коштів, близький до рекордного показника, - 305 млрд євро. Ці гроші могли б бути використані для нарощування темпів кредитування, проте компанії вважають за краще не пускати ці кошти в обіг.