ua en ru

Влада Британії заявила про втрату тисячі документів із Національного архіву

Влада Британії заявила про втрату тисячі документів із Національного архіву Фото: Національний архів Британії (nationalarchives.gov.uk)

Серед зниклих значаться документи, котрі стосуються війни за Фолклендські острови та конфлікту у Північній Ірландії

Із Національного архіву Великої Британії зникли тисячі урядових документів щодо найбільш суперечливих епізодів історії 20 століття. Уряд країни визнав втрату документів, передає The Guardian.

Зазначається, що загалом зникли понад тисячу папок, кожна з яких складається з десятків документів. Їх не стало після того, як співробітники уряду забрали їх з архіву.

Серед зниклих значаться документи, котрі стосуються війни за Фолклендські острови та конфлікту у Північній Ірландії. Інші втрачені документи містили дані про британську колоніальну адміністрацію у Палестині, тестування вакцини від поліомієліту, а також територіальні спорів з Аргентиною.

Також втрачено званий лист Зінов’єва - звернення до англійських комуністів нібито від імені соціалістичних революційних діячів, котрі закликали активізувати підривну роботу. Керівництво СССР, включаючи самого Григорія Зіновьева, який у той час був головою комітету Комінтерну, авторство листа відхиляло. Проте, документ призвів до відставки уряду лейбористів та перемоги на позачергових виборах Консервативної партії.

Нагадаємо, в середині листопада 2017 року національний архів США опублікував понад 10 тис. документів Федерального бюро розслідувань щодо вбивства 35-го президента Джона Кеннеді.