ua en ru

Влада в Азербайджані продовжує переслідувати опозицію, - Amnesty International

Влада в Азербайджані продовжує переслідувати опозицію, - Amnesty International Фото: зараз за гратами перебувають як мінімум 14 ув'язнених, яких Amnesty International вважає в'язнями совісті

Робота правозахисників залишається паралізованою: їх рахунки заморожені, а офіси громадських організацій, в яких вони працювали, опечатані

Влада Азербайджану продовжує порушувати права людини і переслідувати опозицію. Про це йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International, пише ВВС.

Останнім часом влада випустила на волю кілька політичних в'язнів, з яких 12 були визнані організацією в'язнями совісті. Однак це не означає зміну політики азербайджанської влади, в тому числі по відношенню до опозиції і громадських організацій, вважають в Amnesty.

Як повідомляють активісти організації, незважаючи на звільнення ув'язнених, робота правозахисників залишається паралізованою: їх рахунки заморожені, а офіси громадських організацій, в яких вони працювали, опечатані.


Також в країні закрито багато великі громадські організації - наприклад, Інститут свободи та безпеки репортерів або Центр моніторингу виборів та демократичних досліджень. А ті організації, які досі працюють, вважають за краще не критикувати владу і не братися за політичні справи, говориться в доповіді.

Тим часом, звільнені місця в азербайджанських в'язницях займають нові в'язні.

Крім цього, влада стала більш пильно стежити за соціальними мережами, особливо Facebook. Організація повідомляє про переслідування людей, які критикують владу в соцмережах.

За даними Amnesty International, нині за гратами в Азербайджані знаходяться як мінімум 14 ув'язнених, яких організація вважає в'язнями совісті. Місцеві активісти повідомляють щонайменше 70 політичних в'язнів.

Справи проти громадських активістів, які були випущені на свободу, залишаються відкритими або замороженими. Через звинувачення вони не можуть працювати, розпоряджатися своїми рахунками, а для багатьох обмежений виїзд за кордон.

Нагадаємо, президенти Вірменії та Азербайджану зустрінуться 20 червня в Петербурзі.