ua en ru

Влада України повинна звільнити політв'язнів та відновити їх виборчі права, - посол США в ОБСЄ

Посол США в ОБСЄ Іен Келлі заявляє, що влада України повинна припинити політичне переслідування лідерів опозиції, звільнити їх з-за грат та відновити всі політичні та громадянські права. Про це повідомляє прес-служба екс-прем'єра України Юлії Тимошенко.

"Ми продовжуємо закликати уряд України припинити вибіркове переслідування, звільнити пані Тимошенко та інших високопосадовців попереднього уряду, які зараз знаходяться в місцях позбавлення волі, та відновити їх повноцінні політичні і цивільні права. Це особливо важливо, оскільки Україна головуватиме в ОБСЄ в 2013 році", - заявив Іен Келлі сьогодні на засіданні постійного комітету ОБСЄ у Відні (Австрія).

Американський дипломат вкотре наголосив, що США разом з країнами Європейського Союзу та Росією глибоко стурбовані з приводу повідомлень про умови ув'язнення Тимошенко та відсутністю доступу до медичної допомоги. "Ми отримали інформацію про те, що пані Тимошенко оголосила голодування, і бачили доповідь уповноваженого України з прав людини щодо жорстокого поводження з боку тюремної адміністрації", - додав він.

Келлі вважає, що в Україні відбувається системне політичне переслідування опонентів влади. "На додаток до випадків Тимошенко і колишнього міністра внутрішніх справ Луценка, колишній міністр охорони навколишнього середовища Георгій Філіпчук та колишній виконуючий обов'язки міністра оборони Валерій Іващенко також недавно засуджені у зв'язку із звинуваченнями в зловживанні службовим становищем. В цілому, з попереднього уряду засуджено тринадцять посадових осіб", - зазначив дипломат.

Нагадаємо, раніше американський держсекретар Хілларі Клінтон заявила, що США "глибоко стурбовані" тим, як в Україні поводяться з Тимошенко, що перебуває зараз у в'язниці.