ua en ru

Влада панічно боїться народного волевиявлення, - Медведчук

Влада панічно боїться народного волевиявлення, - Медведчук Фото: Віктор Медведчук

Влада панічно боїться народного волевиявлення. Про це у своєму блозі написав лідер "Українського вибору" Віктор Медведчук.

"Сьогодні, в 25-ту річницю всеукраїнського референдуму, в ході якого українці проголосували за проголошення незалежності України, є привід не тільки згадати про те, яким складним і тернистим був шлях до незалежності нашої держави, але і задуматися, чому реальне народовладдя не утвердилося в Україні, яка стала на європейський шлях", - пише політик.

Він зазначив, що головною перемогою є набуття Україною незалежності. "Однак грудневий референдум 1991 року став першим і на сьогоднішній день останніми у вітчизняній історії актом народного волевиявлення, результати якого були повністю втілені в життя (результати референдуму 2000 року, в ході якого українці підтримали пропозиції щодо реформування системи державного управління, досі не імплементовані)", - заявив Медведчук

Політик вважає, що за 25 років українці неодноразово мали можливість переконатися, що "влада панічно боїться народного волевиявлення".

"Чиновники і політики не цікавляться думкою своїх громадян з важливих державних питань, більше того, використовуючи адміністративний ресурс, всіляко заважають народному волевиявленню", - написав він.

Лідер "Українського вибору" впевнений, що "небажання влади вести відкритий діалог із суспільством не лише стало благодатним ґрунтом для зростання корупції, причиною "корозії" демократичних принципів і відсутності позитивних змін у всіх сферах суспільного життя".

"Влада змінюється, а нехтування волею народу залишається незмінним. Основне прагнення будь-якої команди, що знаходиться на українському владному олімпі, – це бажання отримати всю владу, без вилучень і обмежень", - зазначив він.

Політик додав, що саме тому ще в 2012 році Громадський рух "Український вибір" звернулвся до українців з Маніфестом, в якому прямо заявив: "Будь-яка влада, усвідомлюючи свою безконтрольність і безкарність, забуває про інтереси народу і згадує про них лише напередодні чергових виборів... Чекати приходу "нової справедливої влади" – це утопія! Ми повинні змусити будь-яку обрану народом владу рахуватися з думкою і виконувати волю більшості громадян!".

"А для цього в Україні повинні бути реалізовані механізми прямої демократії. Саме на всеукраїнських і місцевих референдумах громадяни країни зможуть висловлювати недовіру і тим самим відправляти у відставку Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України; керівників областей і районів; голів сіл, селищ, міст; депутатів рад усіх рівнів — від сільської до обласної", - заявив Медведчук.

Він упевнений, що, поки в Україні не почнуть працювати механізми прямої демократії, нічого не зміниться. "Лише рішення, прийняті всенародно, на всеукраїнських або місцевих референдумах, можуть бути оптимальними й ефективними. Лише реальне народовладдя змусить чиновників і політиків приймати рішення, спрямовані на розвиток і забезпечення майбутнього України і Українського народу", - резюмував політик.