ua en ru

Влада боїться виборів у Маріуполі через свої низькі рейтинги, - експерти

Скасовувати місцеві вибори в Маріуполі, нібито, з міркувань безпеки лицемірно, так як рік тому ситуація в місті була набагато гострішою, але вибори Президента і Верховної Ради в місті відбулися. Про це РБК-Україна заявив політолог Костянтин Батозський, коментуючи заяву лідера парламентської фракції "Блоку Петра Порошенко" (БПП) Юрія Луценка, що в Маріуполі "неможливо провести відкриті, демократичні та безпечні вибори".

"Ситуація в Донецькій області дійсно несприятлива для провладних сил, тому що за цей час не вдалося досягти якогось прогресу у відновленні і виробити якусь державну політику щодо Донецька, Донбасу і всіх територій. Безумовно, це призводить до того, що рейтинги знижуються, люди не відчувають, не вірять, не довіряють нинішній владній команді і зростають, у зв'язку з цим, рейтинги в опозиції", - сказав політолог.

"Зараз військове загострення знизилось. У нас йде, нібито, процес мирного врегулювання. Та, незважаючи на це, Юрій Луценко заявив про те, що вибори не відбудуться з міркувань безпеки. Я вважаю це лицемірним", - додав він.

При цьому він висловив глибокий сумнів, що місцеві вибори в Маріуполі можуть бути зірвані шляхом, наприклад, введення тимчасової військової адміністрації.

У свою чергу, політичний експерт Олена Дяченко підкреслила, що жителів Маріуполя, як і будь-яких інших громадян України, заборонено позбавляти виборчого права.

"Ні Конституція, ні закон про місцеві вибори не містять положень, які дозволяють позбавляти громадян виборчого права, навіть якщо ці громадяни не є виборцями правлячої коаліції. Значить, Юрій Луценко керувався не законом, а якимись іншими міркуваннями. До того ж, виконання Мінських угод вкрай важливе для України зараз, від цього залежать у тому числі відносини з кредиторами", - сказала Дяченко.

Але політична доцільність не може бути аргументом для зриву місцевих виборів у Маріуполі, зазначив заступник гендиректора з аналітичної роботи - директор політико-правових програм Центру ім. Разумкова Юрій Якименко.

"Виключення з правил, де можуть і не можуть проводитися місцеві вибори, мають встановлюватися законом, і для цього мають бути підстави. Зрозуміло, що вибори не можуть проводитися на тимчасово окупованих територіях - це передбачено законом про тимчасово окуповані території, до яких Верховна Рада своєю постановою віднесла деякі райони Донецької і Луганської областей. Але в цьому переліку Маріуполя немає", - сказав експерт.

А директор компанії Berta Communications Тарас Березовець зазначив, що Верховна Рада може відмовитися від проведення місцевих виборів у Маріуполі, щоб знову не легітимізувати "сепаратистську місцеву владу".

"Реальної опозиції мера Маріуполя Юрія Хотлубея немає", - заявив політолог, додавши, що не можна не проводити місцеві вибори в Донецькій і Луганській областях - через побоювання правлячої партії втратити там свій вплив.