ua en ru

"Батьківщина" заявляє про арешт Власенка, ГПУ заперечує

Лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що захисника Юлії Тимошенко Сергія Власенка заарештували в ГПУ. Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що захисника Юлії Тимошенко Сергія Власенка (на фото) заарештували в ГПУ. Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.

"Тільки що прийшло СМС від Сергія Власенка, що його заарештували в ГПУ. Тому я прошу вас (Кожемякін) посприяти, прояснити, що там сталося", - заявив Яценюк.

"Інформація про Сергія Власенка, якщо вона відповідає дійсності... тільки підтверджує одне - зрив саміту у Вільнюсі. Це основне завдання, які зараз стоїть. Я звернуся до МЗС, щоб нам негайно дали інформацію про те, що глава нашої держави робив в Росії... Якщо він веде таємні переговори, то тоді це підстава для імпічменту Президента і мова йде про державну зраду", - зазначив глава фракції "Батьківщина".

Водночас, як повідомив голова комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін, щойно комітет отримав інформацію від заступника генпрокурора Анатолія Пришка, який підтвердив інформацію про те, що Сергія Власенка наразі допитують у прокуратурі, "але, як він каже, ніхто ніяких процесуальних рішень не приймав і приймати не збирається щодо його затримання або його арешту".

Нагадаємо, 6 березня Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) задовольнив вимогу спікера парламенту Володимира Рибака позбавити депутатського мандата народного депутата від фракції "Батьківщина" Сергія Власенка.

Суд обґрунтовуючи своє рішення наголосив, що коли Власенко став народним депутатом, він був ознайомлений з правами і обов'язками народного депутата, а також підписав попередження про встановленні обмеження і заборони, пов'язані із депутатською діяльністю. "Однак, Власенко не зупинив право на зайняття адвокатською діяльністю, брав участь у судових процесах, у якості захисника, а, оскільки не призупинив ліцензію, то суд приходить до висновку, що Власенко займався сумісництвом", - сказав тоді суддя.

Представники Європарламенту назвали рішення ВАСУ щодо Власенка політичним.

Разом з мандатом Власенко втратив і депутатський імунітет. В опозиції не виключали, що Власенко може виїхати з країни, але він цього не зробив.

Зазначимо, що Власенко вручено повідомлення про підозру у неодноразовому заподіянні тілесних ушкоджень колишній дружині Наталії Окунській. На даний момент він дає пояснення з цього приводу. Адвокат Микола Титаренко повідомив, що Власенко викликали в прокуратуру у кримінальному провадженні у зв'язку з скаргою його колишньої дружини Наталії Окунської.

Нардеп Сергій Власенко в травні 2011 року став захисником екс-прем'єра Юлії Тимошенко у кримінальній справі про газові контракти. У жовтні 2012 року переобрався в Раду за списком "Батьківщини". Раніше правоохоронні органи заборонили Власенку виїжджати з країни в рамках справи про його розлучення.