ua en ru

Владислав Каськів: Україна планує побудувати на Чорному морі термінал СПГ за 1,5 млрд дол

Україна планує побудувати термінал скрапленого природного газу на Чорному морі за 1,5 млрд дол. Про це в Нью-Йорку заявив глава Державного агентства України з питань інвестицій Владислав Каськів, передає Bloomberg.
"Це зараз для нас питання національної безпеки, так як без підстав Росія відмовилася знизити ціну на газ", - заявив Каськів. - "У нас немає абсолютно ніяких проблем із залученням інвестицій. Зацікавленість висловили найбільші світові енергетичні компанії".
Голова Державного агентства з питань інвестицій обговорив плани з будівництва терміналу СПГ з компаніями Exxon Mobil Corp, Halliburton Ко і Chevron Corp.
"За нашими дуже приблизними підрахунками, термінал буде коштувати близько 1,5 млрд дол.", - повідомив Каськів. - "Порушено питання, чи повинна держава вкладати гроші. Воно - основний споживач продукту, тому є місце для обговорення".
Скраплений природний газ, який прибуває в прибережні термінали, перетвориться назад в газ для розподілу серед клієнтів по трубопроводу. За інформацією Каськіва, вартість газу на об'єкті буде становити менше 200 дол за 1000 кубометрів. Україна планує володіти близько 25% підприємства і розглянути питання про залучення одного або групи інвесторів для управління іншим.
"Україна очікує, що термінал для обробки 2 млрд куб. М газу почне працювати в 2013 році", - зазначив Каськів, додавши, що ємність зросте до 5 млрд кубометрів до 2016 р., і 10 млрд кубометрів до 2020 р.
За його словами, уряд України вивчає чотири місця на чорноморському узбережжі, включаючи порти в Одесі та Миколаєві. У планах Кабміну - закупівля СПГ з таких країн, як Азербайджан, з яким укладено попередню угоду на постачання від 2 млрд до 10 млрд кубометрів на рік, і використання більшої частини СПГ для своїх внутрішніх потреб.
Нагадаємо, за словами голови правління "Газпрому" Олексія Міллера, компанія як і раніше не має наміру змінювати формулу ціни на газ для України і прив'язувати її до інших видів енергоносіїв.

У зв'язку з цим прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна продовжить переговори щодо диверсифікації поставок енергоносіїв, зокрема природного газу, з метою забезпечення енергетичної безпеки. На його думку, справедливою ціною на газ для України були б 200-220 дол. за 1000 кубометрів.
Зазначимо, Польща для припинення залежності від Росії почала орієнтуватися на видобуток сланцевого газу з Exxon.