ua en ru

Власника корпорації "Столиця" Ісака оголошено в міжнародний розшук

Власника корпорації "Столиця" Валентина Ісака оголошено в міжнародний розшук, а менеджерам компанії Валерію Бабичу і Владиславу Цимбалу пред'явлені звинувачення. Прокуратура звинувачує їх у привласненні майна в особливо великих розмірах, повідомляє видання "Комерсант-Україна".
Заступник прокурора Оболонського району Києва Дмитро Сисоєв повідомив виданню, що власник корпорації "Столиця" Валентин Ісак оголошено в міжнародний розшук: "Його шукають Інтерпол і Європол". За його словами, кримінальну справу було порушено 30 квітня за ст. 191 ч. 5 КК ("привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах", від 7 до 12 років позбавлення волі). Ісак проходить у справі як організатор злочину.
Крім того, звинувачення за тією ж статтею пред'явлені директору компанії "Трест "Київміськбуд-1"(входить в корпорацію "Столиця") Валерію Бабичу, виконавчому директору Владиславу Цимбалу і радниці Ісака Ірині Савченко. Бабич звинувачується також у службовому підробленні, що спричинило тяжкі наслідки ( ст. 366 ч. 2 КК; санкція - від 2 до 5 років). Савченко оскаржувала порушення кримінальної справи, але вчора суд відхилив її вимоги, стверджує Дмитро Сисоєв.
Про порушення кримінальних справ відносно керівництва корпорації говорять і її колишні співробітники. "Мені відомо, що керівництво компанії притягли до кримінальної відповідальності", - розповів один з колишніх співробітників компанії. Валентина Ісака ніхто не бачив вже близько двох місяців, заявив інший. На дзвінки видання мобільний Валентина Ісака не відповідає приблизно протягом такого ж часу. Колишні спікери компанії - віце-президент Світлана Димчак, начальник юридичної служби Юрій Шпарик і співробітник юрслужби компанії Дмитро Бугай - відмовилися від коментарів, заявивши, що більше в "Столиці" не працюють. А в. о. голови правління "Київміськбуд-1" Микола Михайлик заявив, що "не уповноважений давати інтерв'ю". "Я не знаю, що сталося з моїми попередниками. Чутками я не користуюся, а офіційної інформації у мене немає", - заявив Михайлик.
Порушення кримінальних справ пов'язане з "великим торгово-розважальним центром на Оболоні", повідомив виданню заступник прокурора. Мова йде про ТРЦ Dream Town, забудовником якого був "Трест "Київміськбуд-1", стверджує джерело видання, близьке до сторін конфлікту. Між інвестором ТРЦ - компанією Vita-Veritas Олександра Меламуда і Гарі Корогодського - і забудовником в 2009 році виник конфлікт. За заявою Vita-Veritas, "Київміськбуд-1" не виконала будівельні роботи, хоча отримала за них кошти. Забудовник в лютому 2009 року отримав рішення постійно діючого третейського суду при корпорації "Сила закону" в Полтаві, згідно з яким компанія є власником частини ТРЦ . "Звинувачення були пред'явлені за даним фактом - особи зробили спробу розкрадання майна за допомогою отримання незаконного рішення третейського суду", - повідомив вчора Сисоєв.
Співвласник Vita-Veritas Гарі Корогодський вчора давати коментарі з приводу кримінальної справи відмовився, але зазначив, що сторони вели господарські суперечки. Vita-Veritas вимагала в судах відшкодування 601,36 млн грн - витрат на будівництво ТРЦ, сплати відсотків по кредитах та інших витрат. "Київміськбуд-1" у свою чергу вимагав виплати йому 371 млн грн - боргу за договором та штрафних санкцій. "20 липня Київський госпсуд виніс рішення на нашу користь про виплату 530 млн грн", - зазначив Корогодський.
Після оголошення в міжнародний розшук підприємець навряд чи повернеться в країну - щоб судитися за такими звинуваченнями, потрібно бути впевненим в об'єктивності суду, говорить адвокат Ігор Фомін (захищає Юрія Луценка). У деяких країнах, таких як Ізраїль або ОАЕ, розшукуваних Інтерполом не видають, додає адвокат Борис Нечипоренко (захищав екс-главу Міноборони Валерія Іващенка). "Є можливість попросити політичного притулку, як це зробив колишній міністр економіки Богдан Данилишин у Чехії, але для цього необхідно довести політичні мотиви звинувачення", - додає він. На думку Фоміна, Валентин Ісак ще може довести свою невинуватість у міжнародному суді. "Але зберегти свої активи в Україні йому навряд чи вдасться - стаття звинувачення передбачає конфіскацію майна", - вважає Нечипоренко.
Dream Town складається з двох блоків, розташованих між станціями метро "Героїв Дніпра" і "Оболонь", площею близько 160 тис. кв. м. Згідно з угодою, початкові інвестиції в будівництво склали 606 млн грн.