ua en ru

Вкладники воліють зберігати заощадження в банківських осередках, - банкіри

У 2014 р. скоротилися як гривневі роздрібні портфелі банків, так і валютні. Частина цих коштів перемістилася в банківські ячейки, що призвело до зростання тарифів на їх оренду на 10-15%. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

Однією з головних проблем банківської системи в минулому році стало небажання населення зберігати свої заощадження на банківських рахунках. Однак відтік відбувався нерівномірно - деяким установам навіть вдалося наростити свої портфелі. Хоча сумарно гривневий портфель депозитів в 35 банках скоротився на 32,5 млрд грн.

FinMaidan вивчив динаміку роздрібних депозитів найбільших і великих банків. Найбільший відтік гривневих коштів у Приватбанку - 9,65 млрд грн. Друге місце по відтоку гривневих депозитів - у "Дельта Банку", його вкладники забрали 4,22 млрд грн. На третьому місці - "Ощадбанк" з відтоком в 2,61 млрд грн. Постраждали установи з російським капіталом: ВТБ Банк (-2,15 млрд грн), Ощадбанк Росії (-2,02 млрд грн) і Промінвестбанк (-1,25 млрд грн). Депозити в гривні збільшили всього три установи в групі найбільших - ОТП Банк (+825 млн грн), Укргазбанк (+203 млн грн) та Укрексімбанк (+116 млн грн), і три в групі великих - "ІНГ Банк Україна", Імексбанк і Фідобанк.

Ситуація з валютними депозитами була набагато складніше. Жодному з 35 найбільших банків не вдалося зупинити відтік валюти.