ua en ru

ВККСУ відсторонила 6 суддів у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності

ВККСУ відсторонила 6 суддів у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності Генпрокурор України Віктор Шокін

Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) на засіданні 15 квітня відсторонила 6 суддів у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Генеральної прокуратури України (ГПУ).

"Вища кваліфікаційна комісія суддів України на засіданні 15 квітня розглянула і задовольнила клопотання Генерального прокурора України Віктора Шокіна про відсторонення суддів Уманського міськрайонного суду Черкаської області Горячківської Л. В. і Іванова А. А., Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області Дубцова О. В., Обухівського районного суду Київської області Мостового Р. П., Солом'янського районного суду р. Києва Кушнір С. І. та Вінницького міського суду Вінницької області Барьяка А. С. від займаних посад у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності", - йдеться в повідомленні.

Так, судді Анатолій Барьяк, Олександр Дубцов і Роман Мостовий підозрюються у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди у значному розмірі службовою особою, яка займає відповідальне становище).

Судді Людмила Горячковская і Антон Іванов підозрюються у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі службовою особою, яка займає відповідальне становище).

Суддя Світлана Кушнір підозрюється за ч. 2 ст. 375 КК України (постановлення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови, що спричинили тяжкі наслідки або вчинені з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах), оскільки в січні минулого року винесла постанови про обрання особам - учасникам мирних акцій протесту захід у вигляді утримання під вартою за перевезення автомобільних шин.

Слід зазначити, що рішення про відсторонення від посад суддів Дубцова, Горячківської і Іванова за клопотанням генпрокурора України прийнято Комісією вдруге, терміном ще на один місяць.

Нагадаємо, до цього в 2015 р. ВККСУ відсторонила 13 суддів у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності.