ua en ru

ВККС не зможе найближчим часом розглянути скарги на суддю, який звільнив Лозінського

Вища кваліфікаційна комісія суддів не зможе найближчим часом розглянути скарги на суддю Бориспільського міськрайонного суду Київської області Сергія Вознюка, який звільнив з ув'язнення екс-нардепа Віктора Лозінського.

Вища кваліфікаційна комісія суддів не зможе найближчим часом розглянути скарги на суддю Бориспільського міськрайонного суду Київської області Сергія Вознюка, який звільнив з ув'язнення екс-нардепа Віктора Лозінського (на фото). Про це РБК-Україна розповіли в прес-службі ВККС.

"Відповідно до закону "Про відновлення довіри до судової системи" Вища кваліфікаційна комісія суддів тимчасово не функціонує, так як немає діючих членів комісії. Відповідно, ніяких процедур щодо судді (прийняв рішення відпустити Лозінського з колонії ред.) немає. Якщо все буде, як планується, то нові члени комісії будуть обрані в ході Ради суддів 19 червня", - заявили в прес-службі.

Примітно, що закон "Про відновлення довіри до судової системи" був прийнятий з метою люстрації недобросовісних суддів.

Примітно також, що суддя Вознюк раніше розглядав кримінальну справу проти водія вантажівки КамАЗ, обвинуваченого у загибелі лідера партії "Народний рух України" В'ячеслава Чорновола. В ході Евромайдана Вознюк також виносив скандальні рішення. Зокрема, в січні 2014 рішенням Бориспільського міськрайсуду був позбавлений водійського посвідчення активіст Автомайдану, який пікетував Межигір'я.

Між тим, прокуратура Київської області почала розслідування у кримінальній справі стосовно керівництва Бориспільської виправної колонії. На думку слідства, пенітенціарне відомство не мало права виконувати рішення суду, яке не вступило в силу. Прокуратура почала стосовно Лозінського процедуру апеляції, до закінчення якої рішення першої інстанції не повинно було виконуватися.

"Ми подали апеляційну скаргу у встановлений законом строк. Суд призначає дату розгляду, швидше за все, це буде п'ятниця або початок наступного тижня. Розглядатися ця справа буде в Апеляційному суді Київської області. Що стосується кримінального провадження за фактом виходу з колонії, то санкцій (щодо посадових осіб колонії ред.) ще ніяких немає, проводяться слідчі дії. Виробництво зареєстровано вчора вночі. Проводиться допит посадових осіб: допитаний начальник колонії", - заявила РБК-Україна прес-секретар прокуратури Київської області Ганна Кіщак.

Службову перевірку щодо Бориспільській колонії почала також Державна пенітенціарна служба.

Нагадаємо, 16 червня 2009 року в охотугодиях Кіровоградської області стався інцидент, в ході якого був убитий місцевий житель Валерій Олійник. У вбивстві звинуватили екс-нардепа від Бют Віктора Лозінського, який очолював парламентський підкомітет з питань боротьби з організованою злочинністю. Перший вирок Віктору Лозінському 20 квітня 2011 виніс Дніпровський районний суд Києва - 15 років ув'язнення. Через рік 9 квітня 2012 Апеляційний суд Києва знизив термін до 14 років. А в березні 2013 р. Вищий спецсуд у цивільних і кримінальних справах перекваліфікував статтю звинувачення, в результаті чого Лозінського тепер судили не за умисне вбивство, а за спричинення тяжких тілесних ушкоджень. Новий вирок виявився ще м'якше апеляційного - 10 років позбавлення волі. Таким чином, Лозінський, який почав відбувати свій термін 1 березня 2010 р., повинен був вийти на свободу 1 березня 2020 р.

Про звільнення Лозінського з Бориспільській колонії у зв'язку з неналежним станом здоров'я повідомив голова Державної пенітенціарної служби України (Дптсу) Сергій Старенький в Facebook. Відповідне рішення було прийнято Бориспільським райгорсудом 3 червня.

"В основу рішення суду лягли висновки лікарів та експертів, яких залучив до справи суддя. Висновок медичної комісії пенітенціарної служби, які надавалися суду раніше, не містили в собі дані, які давали б можливість суду звільнити засудженого від відбування покарання", - повідомив Старенький.

Дане рішення суду оскаржила прокуратура Київської області.

12 червня міліція затримала Лозінського і повернула в колонію.

Михайло Криволапов