ua en ru

ВК пропонує ВР в майбутньому прибрати з Конституції України право прокурора представляти інтереси фізосіб

Венеціанська комісія (ВК) пропонує Верховній Раді (ВР) в майбутньому внести зміни в Конституцію України про прокуратуру, прибравши з основного закону право прокурора представляти інтереси фізичних осіб, обмежити право Президента звільняти генерального прокурора і позбавити парламент права висловлювати йому недовіру. Про це йдеться в рекомендаціях ВК щодо законопроекту про прокуратуру, текст яких має "Комерсант-Україна".

"Але підготовка цих поправок до Конституції не повинна перешкоджати прийняттю закону про прокуратуру в межах чинних конституційних повноважень", - підкреслює висновок Венеціанської комісії.

В цілому ВК оцінила український законопроект позитивно, назвавши його кращим з українських законопроектів на цю тему, які коли-небудь розглядалися в Раді Європи. "Положення проекту значно прогресивніші в порівнянні з попередніми (законопроектами). Закладається міцна основа, яка відповідає європейським стандартам і потребам сучасної системи кримінального правосуддя... Проект закону є хорошою базою для завершення реформи прокуратури", - йдеться у висновку ВК.

Зокрема, експерти Венеціанської комісії схвалили позбавлення прокуратури функції загального нагляду; позбавлення прокурорів права брати участь у роботі міністерств, органів виконавчої влади, сесій місцевих рад та інших адміністративних органів; поліпшення механізмів, що забезпечують незалежність прокурорів; нові деталізовані процедури призначення і звільнення прокурорів; запровадження механізмів і органів самоврядування, а також нові процедури дисциплінарного провадження щодо прокурорів.

При цьому експерти РЄ виділили п'ять проблем, рішення яких вони вважають критично важливим. Головною з них у ВК назвали статтю 24 закону про право прокурора представляти в суді інтереси неповнолітніх та недієздатних громадян, а також органи влади. Спочатку в ВК заявляли, що такі функції не властиві прокурорам і їх необхідно прибрати з проекту зовсім, але у вчорашньому висновку пом'якшили позицію і запропонували Києву внести в статтю ряд правок.

Друга претензія ВК - недостатні, на думку експертів РЄ, гарантії незалежності прокурорів від вищестоящого начальства. Комісія запропонувала поправки до кількох статей, які здатні вирішити цю проблему. Третій пункт - законопроект не виключає загрозу зсуву генерального прокурора з політичних мотивів і, таким чином, опосередкованого впливу Ради і президента на його позицію. Втім, розв'язанню цієї проблеми перешкоджають конституційні обмеження.

Четверта проблема - з'ясувалося, що в розділі законопроекту про гарантії незалежності прокурорів виявилася прихована загроза для журналістів та активістів, які висвітлюють роботу прокуратури. АП пропонує встановити, що "будь-який вплив на прокурора" і "неповага до прокурора" тягнуть за собою відповідальність, встановлену законом". "Така відповідальність може послужити способом придушення свободи ЗМІ та публічної критики", - впевнені в ВК. Європейські експерти запропонували низку змін, які можуть вирішити дану проблему.

П'ятий блок пропозицій стосується удосконалення процедури притягнення прокурорів до дисциплінарної відповідальності.

Нагадаємо, вчора Венеціанська комісія ухвалила висновок щодо законопроекту про прокуратуру.