ua en ru

ВК розкритикувала 5%-ий виборчий бар'єр в законопроекті про вибори народних депутатів, - Магера

Венеціанська комісія розкритикувала підняття 3%-ного виборчого бар'єру партій до 5%, запропонованого в законопроекті про вибори народних депутатів, представленого на розгляд Верховної Ради. Про це під час прес-конференції повідомив заступник голови Центральної виборчої комісії (ЦВК) Андрій Магера, передає кореспондент РБК-Україна.
"В проекті висновку Венеціанської комісії досить обережно було сказано про те, що нам потрібні зміни виборчого бар'єру. Якщо буде піднятий виборчий бар'єр з 3 до 5%, то, за результатами голосування, кількість виборців, інтереси яких не будуть враховані, при списочній пропорційній системі виборів буде становити близько 40%. Це означає, що лише близько 60% оберуть своїх депутатів до загальнодержавного виборчого списку, 40% не будуть представлені в парламенті", - заначив Магера.
По словам Магери, всі зауваження ВК є лише рекомендаціями, однак більшість з них є слушними і грамотними.
Нагадаємо, раніше заступник голови партії "Батьківщина" Григорій Немиря заявив, що законопроект про вибори народних депутатів не є тим, який був рекомендований резолюцією ПАРЄ.
За словами спікера ВР Володимира Литвина, на сьогоднішній день у Верховній Раді (ВР) України зареєстровано два законопроекти про вибори народних депутатів.