ua en ru

Vivendi продала 7,66% акцій медіакомпанії NBC Universal американському GE за 2 млрд дол

Французька медіакорпорація Vivendi SA завершила операцію з продажу 7,66% акцій однієї з найбільших у світі інформаційних і розважальних телекомпаній NBC Universal (США) Американський багатопрофільний промисловий концерну General Electric (GE) за 2 млрд дол, повідомляє РБК. При цьому, як повідомила сьогодні прес-служба французького медіагіганта, пакет, що залишився з 12,34% акцій NBC Universal планується продати GE за 3,8 млрд дол. Дата продажу чергового пакету не повідомляється.
Нагадаємо, в грудні 2009 р. GE і Vivendi досягли угоди з продажу 20% акцій NBC Universal за 5,8 млрд дол. Після завершення транзакції GE стане власником 100% акцій NBC Universal. У той же час у грудні 2009 р. американський кабельний оператор Comcast підписав зобов'язуючу угоду з GE про створення спільного підприємства (СП), який об'єднає активи NBC Universal, що належать GE, і медіаактиви Comcast. Планується, що 51% у СП буде належати Comcast, а 49% акцій відійдуть до GE. Управлінський контроль над новою компанією, яка включить в себе бізнес NBC і кабельні мережі, а також цифрові ресурси Comcast, буде належати останній.
За умовами угоди між GE і Comcast, перша внесе в СП активи NBC Universal, включаючи кабельні мережі, кіностудію, тематичні парки і деякі інвестиції. З боку Comcast в СП увійдуть кабельні мережі (у тому числі E!, Versus і Golf Channel), 10 регіональних спортивних телемереж і певні цифрові медіаактиви - на загальну суму 7,25 млрд дол Крім того, Comcast виплатить GE за контроль над спільним підприємством близько 6,5 млрд дол. грошовими коштами.
Компанії Vivendi належать найбільша в світі музична компанія Universal Music Group, а також виробник ігор Vivendi Games. Компанія також є мажоритарним акціонером другого за величиною у Франції мобільного оператора SFR, стільникового оператора Maroc Telecom і мережі кабельного телебачення Canal +.
General Electric є однією з найбільших у США корпорацій і серед іншого займається виробництвом реактивних двигунів, залізничних локомотивів, будівництвом заводів з обробки води.
Comcast - найбільший кабельний оператор США, його аудиторія оцінюється в 24 млн осіб; володіє пакетом акцій американської медіакомпанії Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), що спеціалізується на виробництві та прокаті кіно-та відеопродукції.