ua en ru

Віце-прем'єр РФ: Росія розраховує, що найближчим часом Білорусія погасить заборгованість за електроенергію

Росія розраховує, що найближчим часом Білорусія погасить заборгованість за електроенергію і постачання будуть відновлені, повідомив журналістам віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін. "Розраховуємо, що найближчим часом розрахунки будуть зроблені і постачання відновляться. Тут немає політичного підгрунтя, робота ведеться на корпоративному рівні", - зазначив Сєчін, повідомляє РБК.
Він нагадав, що в 2011 р. сторони підписали контракт на постачання 3 млрд кВт/год. Він зазначив, що було поставлено 775 кВт/год для білоруських споживачів і для транзиту. "За березень-травень 2011 р. борг склав близько 1,2 млрд руб., а в червні - ще 400 млн руб. Розрахунки по боргу не виробляються, 24 червня було перераховано 8 млн руб., що складає лише 1,3% від суми боргу", - пояснив Сєчін.
Раніше сьогодні повідомлялося, що "Інтер РАО ЄЕС" має намір тимчасово припинити експорт електроенергії в Білорусію в 23:00 за київським часом 29 червня ц. р., якщо Мінськ не погасить свій борг сьогодні до 7:30 за київським часом.
23 червня 2011 р. прем'єр-міністр Білорусі Михайло Мясникович, перебуваючи з візитом у м. Санкт-Петербурзі, заявив, що Білорусь готова розрахуватися з Росією за боргами за постачання електроенергії до 28 червня. Він пояснив, що це рішення було прийнято в результаті консультації міністрів енергетики обох країн.
Нагадаємо, на початок червня 2011 р. Мінськ заборгував російській компанії "Інтер РАО" 1,5 млрд руб. 10 червня ц. р. компанія обмежила постачання електроенергії "Біленерго" з 500 до 200 МВт. Повністю припинити постачання електроенергії "Інтер РАО" планувалося 19 червня 2011 р., але Білорусь погасила частину боргу, і цей термін перенесли на 27 червня 2011 р. "Вже надійшли грошові кошти порядку 600 млн руб., тобто була погашена заборгованість за березень. Залишилось 600 млн руб. за квітень, і пыдходить заборгованість на травень. Кожна несплата допускає можливість повністю відключити поставки електроенергії", - пояснив глава "Інтер РАО" Борис Ковальчук.