ua en ru

Віце-прем'єр РФ: Росія не знизить ціну на газ для Туреччини, якщо та не змінить своєї позиції щодо "Південного потоку"

Росія не піде назустріч Туреччині і не знизить ціну на газ, якщо та не змінить своєї позиції щодо "Південного потоку". Таку заяву в інтерв'ю газеті РБК daily зробив віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін.
Аналогічну заяву зробив і Президент РФ Дмитро Медведєв після переговорів з прем'єром Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом.

"Росія готова піти на коректування вартості газу, що поставляється до Туреччини, проте поступки повинні бути взаємними. Ці ціни більшою мірою базуються на принципах take-or-pay. І ми, звичайно, плануємо дотримуватися існуючого підходу", - повідомив Д.Медведєв.
На 2010 р. контрактами "Газпрому" заплановані поставки в Туреччину 30 млрд куб. м російського газу. При цьому з урахуванням впливу наслідків кризи на економіку Туреччини були визначені мінімальні обсяги закупівлі газу турецькою стороною і передбачено право турецької компанії Botas скорочувати відбір газу, що надходить з морського газопроводу, до 75% без санкцій з боку "Газпрому". Тепер Туреччина змушена просити цінових послаблень через істотне зростання цін на ринку блакитного палива, який стався після катастрофи в Японії.