ua en ru

Visa і MasterCard уникли збитків від кібератак хакерів у РФ

Visa і MasterCard уникли збитків від кібератак хакерів у РФ Фото: світова кіберзлочинність

Про це йдеться в повідомленні управління "К" російського МВС

Міжнародному хакерському угрупованню вдалося атакувати найбільші міжнародні платіжні системи Visa і Mastercard у 2015 році. Про це сьогодні на московському "Інфофорумі-2016" заявив керівник прес-служби управління "К" МВС Росії Олександр Вураско, якого цитує RNS.

"Особливістю цієї злочинної групи є те, що їм (хакерам, - ред.) вдалося скомпрометувати найбільші міжнародні платіжні системи - Visa і Mastercard - і здійснювати атаки на процесингові центри, атакувати системи міжбанківського інформаційного обміну, і на той момент, коли злочинців було затримано, їм майже вдалося провернути операцію з розкрадання 1,5 млрд рублів з декількох десятків російських банків відразу", - повідомив спікер правоохоронного відомства РФ.

Як уточнив Вураско, на сьогодні сумарний збиток від даних кібератак становить приблизно 400-500 млн рублів.

Разом із тим, Visa і Mastercard вдалося захистити від кіберзлочинців, які створювали і поширювали віруси, що дозволяли викрадати гроші з рахунків юросіб.

За словами глави прес-служби управління "К" МВС РФ, один з організаторів та ідеологів злочинного співтовариства для полегшення виведення грошей створив і зареєстрував власну міжнародну платіжну систему, яка зараз вже не функціонує. Як уточнив Вураско, збиток від діяльності даного кіберугрупування склав кілька сотень мільйонів рублів.

Зазначається також, що в даний час всіх основних фігурантів справи затримано, вони дають свідчення. "Головний організатор перебував у Москві, зараз він знаходиться у слідчому ізоляторі. Він безробітний, йому трохи за 30. За подібні злочини його раніше не судили. З банківською діяльністю пов'язаний не був", - наголосив Вураско.

Раніше в російських ЗМІ з'явилося зведення управління "К" МВС Росії про виявлення у 2015 році міжнародного співтовариства, що поставило під загрозу безпеку всієї російської банківської системи. "На момент затримання зловмисники готували глобальну операцію, метою якої було розкрадання грошей практично з усіх банків Російської Федерації", - зазначив глава управління "К" МВС РФ Олексій Мошков.

Нагадаємо, у грудні Visa і MasterCard відключили ряд банків РФ за роботу в анексованому Криму.

Раніше групу російських хакерів підозрюють у причетності до блекауту в Україні.

За оцінкою "Лабораторії Касперського", збиток від дій російськомовних хакерів склав понад 790 мільйонів доларів за останні чотири роки.

Як повідомлялося, світові втрати споживачів від кіберзлочинів склали 158 мільярдів доларів за підсумками року.