ua en ru

Вільнюський саміт: Коморовський сподівається на лібералізацію візового режиму між Україною та ЄС

Президент Польщі Броніслав Коморовський сподівається на лібералізацію візового режиму між Україною та Європейським Союзом. Про це він заявив перед початком саміту "Східного партнерства" у Вільнюсі, передає "Польське радіо".

Президент Польщі Броніслав Коморовський сподівається на лібералізацію візового режиму між Україною та Європейським Союзом. Про це він заявив перед початком саміту "Східного партнерства" у Вільнюсі, передає "Польське радіо".

"Маю надію, що ефектом саміту "Східного партнерства" будуть відчинені для України двері до ЄС", - заявив Коморовський, і додав, що доказом "відчинених дверей" може стати лібералізація візового режиму з Україною.

"Є доброзичливе ставлення, і бажання, щоб максимально полегшити Україні виконання критеріїв, необхідних для того, щоб лібералізований кордонний рух міг відбуватися у ширшому масштабі. Адже ми самі добре пам'ятаємо, наскільки велике значення для формування польської ментальності мала можливість поїздок на Захід. Я переконаний, що цю пропозицію можна адресувати так само українській владі, як і українському суспільству", - додав Президент Польщі.

Відзначимо, що міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський сьогодні заявив про неготовність ЄС йти на компроміси в питаннях візового режиму з Україною. За словами Сікорського, для того, щоб отримати безвізовий режим Україна повинна виконати всі необхідні умови, поставлені для цього перед Україною.

Також, Єврокомісар з питань розширення ЄС та європейської політики сусідства Штефан Фюле закликав Україну виконати вимоги для введення безвізового режиму з ЄС. За словами Фюле, відкриття ЄС для громадян країн "Східного партнерства" дозволить отримати доступ до кращого і модернізованому освіти і кращим можливостям для отримання хорошої роботи.

Нагадаємо, у Вільнюсі зараз проходить саміт Східного партнерства. Раніше планувалося, що на цьому саміті вранці 29 листопада Україна підпише угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Підготовка до підписання документа велася декілька років і зводилася до деяких ключових змін в законодавстві України, а також до вирішення проблеми вибіркового правосуддя, зокрема питання ув'язнення Юлії Тимошенко.