ua en ru

Вілкул: влада намагалася прибрати опонента, який не буде з нею домовлятися

Вілкул: влада намагалася прибрати опонента, який не буде з нею домовлятися Фото: Олександр Вілкул (прес-служба)

Вілкул упевнений, що справу проти нього сфальсифіковано

Влада намагалася прибрати опонента, який не буде з нею домовлятися. Про це на своєму Facebook написав співголова депутатської фракції "Опозиційний блок" Олександр Вілкул, коментуючи відмову Верховної ради зняти з нього депутатську недоторканність, передає РБК-Україна.

Зазначимо, зняття недоторканності з парламентарії підтримали лише 137 депутатів при 226 необхідних.

Вілкул: влада намагалася прибрати опонента, який не буде з нею домовлятися

РАДА НЕ ПІДТРИМАЛА ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ГПУ. НЕДОТОРКАННІСТЬ З МЕНЕ НЕ ЗНЯЛИ. ПРАВДА ПЕРЕМОГЛА!

Опубліковано Олександром Вілкулом Вівторок, 16 жовтня 2018 р.

"Навіть спочатку негативно налаштованим проти мене членів регламентного комітету і всім депутатам, присутнім у залі, від інших політичних партій стало ясно, що справа на 100% сфальсифікована. Немає не те, що складу, ні події злочину. Всі ці звинувачення - це спроба влади руками генпрокуратури, як інструменту, усунути політичного опонента, який не хоче домовлятися і танцювати під їхню дудку. Це зачистка політичного поля перед виборами", - написав він.

Нардеп зазначив, що парламент не зняв з нього депутатську недоторканість по сфальсифікованій справі.

"Сьогодні ми стали свідками чергової серії фарсу, влаштованого політиканами з Генпрокуратури. Саме політиканами. Тому що їх мета не ефективне розслідування, збирання доказів і покарання злочинців, а боротьба з політичними опонентами і піар. Саме для усунення своїх конкурентів, в даному випадку мова йде про мене. Вони йдуть на шантаж, фальсифікацію. Катують і залякують свідків, труять моїх адвокатів", - заявив Вілкул.

Нардеп також зазначив, що його адвокати знайшли в діях співробітників ГПУ ознаки 7 складів злочинів Кримінального Кодексу, причому по всіх цих злочинах вже зібрані докази".

"Влада перетворила силовиків в інструмент тиску. Але, рано чи пізно, фальсифікатори не уникнуть відповідальності. А якщо буде ще одна атака, я також впевнений, що мені вдасться відстояти своє чесне ім'я в будь-якому чесному суді. І якщо це не вдасться зробити в українському суді, то це мене виправдає Європейський суд з прав людини", - написав він.

Вілкул також пообіцяв продовжити "політичну боротьбу з цим режимом і корупційним терором, який вони розгорнули".

Адвокат Вілкула Олег Бабич написав на своїй сторінці у Facebook: "Парламент не проголосував за зняття депутатської недоторканності в Вілкула. Генпрокуратура перегнула палицю, коли спробувала звинуватити Вілкула практично навіть у руйнуванні "каплиці 14 століття". Коли розкрилися факти, що основного свідка прокуратура змушувала дати неправдиві свідчення під тортурами, а закони, на які посилалися силовики, втратили чинність ще у 2001 році, нардепи відмовилися голосувати так, як треба владі".

Раніше адвокати Вілкула заявили, що свідка - 70-річного Вадима Кобиляцького без рішення суду прокуратура помістила в грудні 2017 року в необігріваєму камеру і вимагала дати неправдиві свідчення проти Вілкула. Але навіть в цих умовах Кобиляцький не погодився обговорити нардепа. Кобиляцький підписав компроміс, запропонований прокуратурою, що йому нібито дзвонили з приймальні облсгосадминистрации. Вілкул показав відео свідчень Кобиляцького прямо в залі засідань перед голосуванням.

Захисник Олексій Баганець звинуватив Генеральну прокуратуру у штучному створенні доказів і фальсифікації матеріалів досудового розслідування для притягнення завідомо невинної особи – нардепа Олександра Вілкула – до кримінальної відповідальності.

Сторона захисту надала також матеріали, що показують неспроможність звинувачень ГПУ про те, що Вілкул, будучи главою Дніпропетровської ОДА, у 2011 році нібито незаконно забрав землю у Покровському районі Дніпропетровської області.

За даними адвокатів, земля продовжує залишатися в державній власності, а ще у 1999 році, за 10 років до того, як Вілкул став головою Дніпропетровської обласної державної администраиции, рішення про виділення державної землі в оренду Орджонікідзевському гірничо-збагачувальному комбінату було прийнято парламентом. У 2016 році Мін'юст підтвердив правильність договору, укладеного облдержадміністрацією у 2011 році і він був ще раз продовжено вже нинішнім керівництвом облдержадміністрації. Це розбило і другий пункт звинувачення прокуратури, впевнені адвокати.