ua en ru

Вілкул прогнозує, що Україна впорається з "великою водою" з Європи

Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул прогнозує, що Україна впорається з "великою водою" з Європи. Про це він заявив в ході брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Все гідросистеми Дунаю приведені в максимально високу готовність. Йде постійний моніторинг. Зокрема, за останню добу вода піднялася на 9 мм. Всього підйом (води) очікується до двох метрів. Українська гідросистема вже пропускала в цьому році досить високий паводок, який був після зими, і ми впевнені, що ми зможемо скоординувати наші дії і всередині нашого каскаду, і з нашими колегами з Румунії та з Угорщини... і пропустити (паводок) ефективно", - сказав Вілкул.

За його словами, дуже важливо, що більшу частину паводку "зріже" Румунія.

Віце-прем'єр також зазначив, що вчора було прийнято рішення про передислокацію 1 тис. 200 чоловік особового складу та 400 одиниць техніки, у тому числі водної техніки, а також трьох вертольотів на українську ділянку Дунаю.

"Зроблено кілька таборів для того, щоб ми були готові до будь-якого розвитку ситуації", - зазначив Вілкул.

Також він повідомив, що згідно з прогнозами Дунай підніметься в м. Рені до 525-535 см залежно від часу доби.

"У нас до 540-545 см є ємності, є механізми роботи шлюзів і тому ми впевнені, що ситуація під контролем і при будь-якому розвитку подій на це буде оперативна реакція", - сказав віце-прем'єр-міністр, додавши: "Головне наше завдання, безумовно, працювати на попередження і пропустити паводок".

Вілкул також запевнив, що тримає це питання щодоби на особистому контролі, ситуація знаходиться під контролем і "все буде нормально".

Читайте також: Азаров доручив Вілкулу та профільним службам контролювати розлив Дунаю