ua en ru

Viettel може стати інвестором українського держпроекту "Відкритий світ", інвестувавши 600 млн дол. в будівництво оптоволоконної мережі

В'єтнамський оператор Viettel може стати інвестором українського державного проекту "Відкритий світ", інвестувавши 600 млн дол. в будівництво оптоволоконної мережі. Голова Державного агентства з інвестицій Владислав Каськів заявив про підписання меморандуму з компанією - вже в квітні сторони обговорять технічні деталі проекту, хоча вітчизняним компаніям вони будуть доступні лише в кінці липня. Про це пише видання "Комерсант Україна".
У В'єтнамі 26 березня голова Держінвестицій Владислав Каськів повідомив про підписання меморандуму з керівництвом компанії Viettel. В'єтнамський оператор готовий вкласти близько 600 млн дол. в проект будівництва національної оптоволоконної мережі в Україні для надання послуг широкосмугового інтернет-доступу в рамках національного освітнього проекту "Відкритий світ". Проект планується реалізувати протягом п'яти років. Viettel готова спроектувати дуже розгалужену мережу загальною довжиною близько 60 тис. км, яка дійде практично до кожного населеного пункту. Як зазначив В.Каськів, вже в кінці квітня сторони обговорять технічні подробиці проекту.
Заява чиновника викликала здивування учасників ринку. Агентство 10 березня оголосило тендер з відбору розробника техніко-економічного обгрунтування (ТЕО) проекту "Відкритий світ". Тільки після розробки ТЕО агентство планувало розпочати прийом пропозицій потенційних інвесторів. "Укрнацпроект" розраховує, що розробка ТЕО буде закінчена до кінця липня, тобто вже після обговорення проекту з в'єтнамською компанією.
Viettel, що належить Міністерству оборони В'єтнаму, - другий за розміром доходів оператор в країні. У 2010 р. його виручка склала 4,55 млрд дол. (+50%), прибуток до оподаткування - 775 млн дол. Крім В'єтнаму, компанія працює на ринках Камбоджі і Лаосу, а також оголосила про інвестплани в Мозамбіку, Перу та Гаїті.