ua en ru

"Відродження" виступає проти підвищення тарифів на газ і вимагає звіту Кабміну в сфері ЖКГ

"Відродження" виступає проти підвищення тарифів на газ і вимагає звіту Кабміну в сфері ЖКГ Фото: Віктор Бондар (vidrodzhennya.org.ua)

Бондар упевнений, що чергове підвищення тарифів буде непосильним для більшості населення

Депутатська група "Партія "Відродження" виступає категорично проти чергового підвищення тарифів на газ для населення, яке може відбутися "під тиском" МВФ, а також вимагає від Кабінету міністрів звіту про фінансовий стан державних компаній "Нафтогаз України" і "Укргазвидобування". Про це під час виступу у Верховній раді заявив співголова депутатської групи "Партія "Відродження" Віктор Бондар, передає прес-служба політсили.

Зокрема, за його словами, сьогодні населення заборгувало за комунальні послуги більше 32 млрд грн, що є історичним антирекордом. Між тим сумарні доходи державних газовидобувних компаній перевищили 50 млрд гривень, підкреслив депутат.

"Сьогодні державні підприємства нафтогазового комплексу надзвичайно прибутковими. НАК "Нафтогаз України" за 2017 має 27 млрд грн чистого прибутку, а на 2018-й, згідно з фінпланом, заплановано отримати 35 млрд грн прибутку! Державне "Укргазвидобування" в минулому році отримало майже 30 млрд грн прибутку, рентабельність підприємства становить майже 250%! Так про яке підвищення тарифів для населення України можна говорити? З 2014 року вартість газу для громадян вже зросла в десять разів. Якщо у 2014 році газ коштував 725 грн за тисячу кубометрів, то зараз – 6 957 тис. грн за тисячу кубів. І після цього уряд пропонує ще підняти тарифи для населення. Вибачте, але це вже геноцид по відношенню до українського народу!", – зазначив Бондар.

Політик зазначив, що сьогодні субсидії на комунальні послуги в Україні отримують майже 9 млн українських сімей, тому чергове підвищення тарифів буде непосильним для більшості населення.

"Ми вимагаємо від уряду провести реальний аналіз цих всіх речей, перевірити наведені цифри. Зазначу, що в Україні цілком достатньо газу власного видобутку для того, щоб забезпечити газом населення та підприємства теплокомуненерго. Більше того, є профіцит газу власного видобутку в 37 млрд кубометрів. Тому немає потреби піднімати ціни на паливо – хіба тільки для того, щоб дати можливість газодобувним компаніям заробляти по 250% на кожній тисячі кубометрів", - заявив нардеп.

Він підкреслив, що "Відродження" вимагає від уряду детального звіту про фінансовий стан "Нафтогазу", "Укргазвидобування", про тарифи для населення, про надані субсидії.

"А також просимо дати відповідь на питання, чому заборгованість держави по субсидіях перед комунальними підприємствами сьогодні перевищила 26 млрд грн, чому такий рівень заборгованості населення. І головне, ми хочемо почути, який вихід Кабмін бачить з цієї ситуації", – заявив Бондар.