ua en ru

"Відродження" не буде голосувати за медреформу у другому читанні

"Відродження" не буде голосувати за медреформу у другому читанні Фото: голова депутатської групи "Партія "Відродження" Віктор Бондар (vidrodzhennya.org.ua)

"Відродження" не бачить логіки в медреформі від Кабміну

Депутатська група "Партія "Відродження" не буде голосувати за медичну реформу уряду у другому читанні, оскільки не бачить логіки цієї реформи. Про це під час засідання Погоджувальної ради керівників фракцій заявив голова депутатської групи "Партія "Відродження" Віктор Бондар, повідомляє прес-служба політичної сили.

Крім того, політик додав, що в групі категорично не підтримують введення платних медичних послуг для громадян, а також мають інші зауваження до реформи.

"Ми не будемо голосувати за медичну реформу у другому читанні, оскільки ми не бачимо логіки цієї реформи. Законопроект МОЗ не дає відповіді на питання, чи буде запроваджене медичне страхування в нашій країні, а також про те, як будуть змінюватися заробітні плати лікарів. Зараз про збільшення зарплат медикам не йдеться, а більшість українців не зможуть отримати медичну допомогу", – сказав Бондар.

Він також назвав однією з найбільших загроз медичної реформи створення Національної служби здоров'я, що передбачено законопроектом Міністерства охорони здоров'я №6327 (Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів).

За словами нардепа, цей новий державний орган не тільки буде дублювати функції Міністерства охорони здоров'я, але й може стати причиною корупції національного масштабу.

"До функцій Національної служби здоров'я пропонується віднести закупівлю ліків, медичного обладнання, а також укладення прямих договорів з лікарнями по їх державному фінансуванню. Такий обсяг повноважень, на нашу думку, буде породжувати корупцію. Адже кожен головний лікар в країні буде зобов'язаний приїжджати в Національну службу здоров'я для того, щоб укладати контакт на отримання держфінансування. Наскільки я розумію, лікарям доведеться приїжджати не з "порожніми руками", і домовлятися, скільки коштів вони отримають на районну, міську лікарню або обласну лікарню. По суті, це буде просто здирництво і корупція національного масштабу. Ми категорично не підтримуємо таку пропозицію", – наголосив Бондар.

Нагадаємо, як повідомляла в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, в медичних закладах України збирають підписи медпрацівників проти запровадження медичної реформи.