ua en ru

У "Відродженні" закликали прем'єра звільнити керівника "Укрзалізниці"

У "Відродженні" закликали прем'єра звільнити керівника "Укрзалізниці" Фото: Віктор Бондар (vidrodzhennya.org.ua)

"Відродження" закликає Гройсмана звільнити Кравцова

Депутатська група "Партія "Відродження" закликає прем'єр-міністра Володимира Гройсмана звільнити в.о. голови правління ПАТ "Укрзалізниці" Євгена Кравцова, а також вимагає провести детальне розслідування ситуації з системою розподілу вагонів і формуванням тарифів на вантажні перевезення від державного монополіста. З такою вимогою під час засідання Погоджувальної ради керівників фракцій ВР виступив співголова депутатської групи "Партія "Відродження" Віктор Бондар, передає РБК-Україна.

Він зазначив, що у зв'язку з останніми рішеннями керівництва УЗ ситуація в галузі тільки погіршується, штучно створюються додаткові проблеми для бізнесу.

"Сьогодні представники бізнесу змушені давати хабарі, щоб отримати зерновози і напіввагони. "Укрзалізниця" за останній рік вивела з користування 11 тисяч вагонів. Для чого це зроблено? Щоб створити штучний дефіцит вагонів, штучну монополію. Правлінням "УЗ" вже другий раз за рік було підвищено тарифи на вантажні перевезення – в середньому на 55%. Скажіть мені, яка промисловість, аграрний бізнес витримає таке шалене підвищення тарифів? Загальна сума витрат бізнесу після чергового тарифного витка становитиме майже 15 млрд гривень. Це величезні кошти для української промисловості і українського аграрного бізнесу", – заявив співголова депутатської групи "Партія "Відродження".

Він додав, що серед інших рішень керівництва "Укрзалізниці", які шкодять всій галузі, – плани по скороченню 60-ти залізничних станцій. В результаті роботу можуть втратити близько 100 тисяч співробітників "УЗ" по всій Україні. У той же час кількість управлінського персоналу на "Укрзалізниці" постійно зростає.

"За останній рік в "УЗ" сформували майже 50 департаментів та окремих управлінь. Такої кількості людей, які зараз керують "Укрзалізницею", не було за всі останні роки. На початку 90-х структурою керувало 4-6 управлінь, і працювали там кілька сотень людей, а не 3-4 тисячі, як сьогодні. У 2017 році середня зарплата директора "Укрзалізниці" склала 435 тис. гривень, у планах на 2018 рік – підняти зарплату керівництву вже до 1, 8 млн гривень на рік. А між тим у рядових працівників "УЗ" середня щомісячна заробітна плата становить 9,2 тис. гривень", – додав Бондар.

Політик заявив, що у зв'язку з наведеними фактами депутатська група "Партія "Відродження" вимагатиме від прем'єр-міністра звільнити в. о. керівника "УЗ". А також наполягає на розслідуванні останніх рішень правління державного монополіста, що стосуються тарифів на вантажні перевезення.