ua en ru

У "Відродженні" назвали ризики створення Антикорупційного суду в Україні

У "Відродженні" назвали ризики створення Антикорупційного суду в Україні Фото: Володимир Пилипенко (vidrodzhennya.org.ua)

На думку Пилипенка, владі сьогодні необхідно зосередитися на проведенні якісної судової реформи

Міжнародні донори не можуть розповідати суверенній державі Україна, які державні органи їй необхідно створювати, а будь-яка участь в управлінні державними справами іноземних організацій порушує суверенітет держави. Про це в ефірі телеканалу NewsOne заявив перший заступник голови партії "Відродження" Володимир Пилипенко, коментуючи позитивні висновки Венеціанської комісії щодо законопроекту про створення в Україні Антикорупційного суду, повідомляє прес-служба політсили.

"Венеціанська комісія підтримує ідею створення Антикорупційного суду в Україні. Але, прочитавши сам висновок, як людина, яка більше 4 років пропрацювала у Венеціанській комісії, розумію, що Комісія, даючи юридичну оцінку, була пов'язана і поточною політичною ситуацією. Адже в тексті документа чітко прописано, що створення Антикорупційного суду зумовлено насамперед рекомендаціями міжнародних донорів і МВФ. Звідси і рекомендації, хоча і дуже обережні, щоб фактичне участь в утворенні такого суду брали міжнародні донори. Але як у будь-якого громадянина України у мене виникає питання – якщо ми захищаємо наш суверенітет на сході зі зброєю в руках, то не будемо ми його втрачати на західних кордонах? Якщо сьогодні міжнародні донори будуть нам вибирати суддів, то завтра ці міжнародні донори будуть вибирати нам народних депутатів, уряд", – вважає Пилипенко.

За його словами, владі сьогодні, в першу чергу, необхідно зосередитися на проведенні якісної судової реформи, яка на сьогоднішній день досі не доведена до логічного завершення.

"В результаті судової реформи, яку влада проводить вже більше трьох років, у нас вже всі суди повинні стати антикорупційними та все професійно розглядати антикорупційні справи, як це, приміром, у США. І для цього зовсім не потрібно створювати окремий судовий орган. Варто лише грамотно провести судову реформу і не робити і суспільство, і суди заручниками ситуації", – зазначив перший заступник голови "Відродження".