ua en ru

Відео з Коломойським і пранкером спровокували б скандал в європейських ЗМІ, - експерт

Відеозаписи спілкування голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського з людиною, яка видавала себе за терориста Губарєва, викликали б грандіозний публічний скандал у Європі, однак українські медіа, на відміну від російських, майже повністю проігнорували цю тему. Таку думку висловив експерт проекту Mediasapiens Петро Бурковський.

За словами Бурковського, західні політики часто потрапляють у подібні ситуації, причому найчастіше їх провокують самі ЗМІ.

Експерт навів приклад гучного скандалу з депутатами Європарламенту, які погодилися взяти хабар у журналіста The Sunday Times. Один з депутатів, Ернст Штрассер (обраний за квотою Австрії), згодом навіть потрапив під суд.

"Роль медіа тут полягала в тому, щоб показати брехню і лицемірство політиків. Оскільки у відкритому доступі опинилося відео, яке нібито компрометує Ігоря Коломойського, губернатор Дніпропетровської області опинився в схожій ситуації. Незважаючи на це, вітчизняні ЗМІ не перевіряли автентичність цих записів. Хоча, безперечно, подібні факти, які стосуються Коломойського або іншого будь-якого чиновника, повинні перевірятися компетентними органами та журналістами, оскільки мають колосальне значення з точки зору інтересів держави", - вважає експерт.

Нагадаємо, російський пранкер "Лексус" опублікував в інтернеті відеозапис свого спілкування з Ігорем Коломойським, на яких пранкер представлявся губернатору лідером "Новоросії" Павлом Губарєвим. Сеанси їх зв'язку тривали близько двох місяців. За цей час Коломойський, згідно з відеозаписами, повідомив "Губареву", що може сприяти появі у Верховній Раді депутатів від ДНР і ЛНР, готовий організувати у себе в області "Дніпропетровську народну республіку", і також запропонував "лідеру Новоросії" разом "піти на Київ".

24 листопада пранкер опублікував черговий відеозапис, на якому Коломойський пояснює "Губареву", як привести до депутатської присяги сепаратистів, а також обіцяє забезпечити підтримку в цьому питанні глави президентської адміністрації Бориса Ложкіна.