ua en ru

ВГСУ підтвердив правомірність видачі кредитів в іноземній валюті, а також отримання відсотків за даними кредитами, - НБУ

Вищий господарський суд України (ВГСУ) підтвердив правомірність видачі кредитів в іноземній валюті, а також отримання відсотків за даними кредитами. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ).

У повідомленні йдеться, що 8 вересня 2010 р. у Вищому господарському суді України відбулося відкрите судове засідання за касаційною скаргою ТОВ "Готель "Централь" на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 08 червня 2010 р. про залишення без змін рішення Господарського суду Донецької області від 20 квітня 2010 р. про відмову у позові ТОВ "Готель "Централь" до ПАТ "ВТБ Банк", третя особа без самостійних вимог на стороні відповідача - Національний банк України, - про визнання недійсними договору кредитування в іноземній валюті (долари США), договору застави майнових прав та іпотечного договору.
У постанові ВГСУ від 08 вересня 2010 р. зазначено, що суд вважає висновки судів першої та апеляційної інстанцій такими, що відповідають фактичним обставинам та наявним матеріалам справи, нормам матеріального і процесуального права.
Таким чином, ВГСУ підтвердив висновки судів попередніх інстанцій про те, що банк мав право здійснювати операції з валютними цінностями із розміщення залучених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик, тобто кредитування в іноземній валюті на підставі банківської ліцензії та дозволу на здійснення відповідних операцій; для отримання відсотків, комісій за кредитним договором сторонам договору не потрібно отримувати індивідуальну ліцензію Національного банку України на використання іноземної валюти як засобу платежу на території України, оскільки використання іноземної валюти як засобу платежу без індивідуальної ліцензії дозволяється, якщо ініціатором або отримувачем за валютною операцією є уповноважений банк (ця норма стосується лише тих операцій уповноваженого банку, на здійснення яких Національний банк видав йому банківську ліцензію та письмовий дозвіл на здійснення операцій з валютними цінностями).
"Таким чином, вказаними судовими рішеннями підтверджена правомірність видачі банком кредиту в іноземній валюті, а також отримання відсотків за кредитом в іноземній валюті на підставі банківської ліцензії на письмового дозволу (генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій)", - йдеться у повідомленні.
Нагадаємо, що судовий розгляд між банком і готелем тривав понад півтора роки. Предмет суперечки - чи мав право банк видавати валютний кредит і нараховувати відсотки на кредити в іноземній валюті.

Донецька філія "ВТБ Банку" в червні 2007 р. вирішила видати мультивалютну кредитну лінію ТОВ "Готель "Централь" на 13 млн дол. до червня 2013 р. У грудні 2007 р. лінія була збільшена до 19,4 млн дол. з можливістю отримання позик в доларах США, гривнях і російських рублях. В рамкахдоговору готель "Централь" отримав від банку на будівництво офісного центру 18,833 млн дол. і 2,864 млн грн, заклавши нерухомість площею 7289,8 кв.м.