ua en ru

В'їзд до Росії з 2015 р. має бути дозволений тільки за закордонними паспортами, - Путін

Можливість в'їзду на територію Росії за внутрішніми паспортами країн СНД має бути скасована не пізніше 2015 р., заявив Президент РФ Володимир Путін, оголошуючи щорічне послання Федеральним посланню.

"У нас досі існує практика, коли громадяни СНД приїжджають в Росію за своїми внутрішніми паспортами. У цій ситуації забезпечити контроль практично неможливо. В'їзд до Росії має бути дозволений тільки за закордонними, а не внутрішніми паспортами громадян інших країн", - заявив глава держави.

При цьому, за словами Путіна, повинні зберегтися максимально спрощені правила перетину кордону Росії для громадян країн Митного союзу і Єдиного економічного простору (ЄЕП).

Президент також заявив про необхідність серйозно посилити покарання за незаконний в'їзд на територію РФ і назвав неприпустимою появу в Росії замкнутих етнічних анклавів.

У той же час Путін доручив максимально спростити процедуру надання російського громадянства тим, хто народився на території Росії, СРСР і Російської імперії та їх прямим нащадкам.

"Процес отримання громадянства для наших співвітчизників, для тих, хто культурно і духовно близький Росії, утруднений і до неподобства забюрократизований", - вважає Путін.

Глава держави зазначив, що людям, які хотіли б переїхати до Росії на постійне місце проживання, "влаштуватися на її території і вважати її батьківщиною", не варто заважати.

"Росія потребує припливу нових сил. Потребує розумних, освічених, працьовитих людей, які не просто хочуть тут підробити, а вважають Росію своєю батьківщиною", - заявив він.

Нагадаємо, вчора глава Міністерства праці та соціального захисту РФ (Мінпраці) Максим Топілін повідомив журналістам, що без припливу низькокваліфікованих мігрантів Росії поки не обійтися.

"Напевно, теоретично можна говорити про те, що низькокваліфікована робоча сила, яка приїжджає до нас з інших країн, призводить до певного демпінгу. Але ми повинні розуміти, що ми не можемо обійтися без залучення низькокваліфікованих працівників, які заповнюють певні ніші", - сказав Топілін.

Раніше керівник порталу Superjob.ru Олексій Захаров звернувся до Путіна з відкритим листом, в якому закликав "вжити жорсткі політичні рішення, спрямовані на повну заборону ввезення дешевої робочої сили на територію Російської Федерації".

Строге обмеження кількості гастарбайтерів, які прибувають до країни, на думку Захарова, змусить бізнес вкладатися в інновації, підвищувати продуктивність праці, створювати "хороші" робочі місця.

"Світ не завалиться. І ціни не зростуть. Виростуть зарплати значної частини російських громадян. Спочатку низькокваліфікованих, потім і тих, у кого кваліфікація вища: все взаємопов'язане. І ці гроші залишаться в країні - вони будуть витрачені на розвиток російської економіки. Вони створять нові робочі місця для громадян Російської Федерації", - зазначив Захаров.

Читайте також: У Росії в 2013 р. мігранти будуть допущені в роздрібну торгівлю алкогольними напоями