ua en ru

В'єтнам вимагає від американської компанії компенсацію за розпилені у війну гербіциди

В'єтнам вимагає від американської компанії компенсацію за розпилені у війну гербіциди Фото: В'єтнам

Раніше суд в США визнав, що гербіцид компанії Monsanto може викликати рак

В'єтнам вимагає від американської компанії Monsanto виплатити компенсацію жертвам суміші гербіцидів і дефоліантів Agent Orange, яку вона поставляла військовим Сполучених Штатів у роки в'єтнамської війни. Про це повідомляє The Independent.

Вимога надійшла слідом за рішенням суду в Каліфорнії, згідно з яким Monsanto повинна виплатити 289 млн доларів шкільному садівнику, який заявив, що використання її гербіциду призвело до захворювання на рак.

"Вердикт є юридичним прецедентом, який спростовує попередні твердження про те, що гербіциди, вироблені Monsanto та іншими хімічними корпораціями США і надані армії США у війну, нешкідливі", - заявив прес-секретар МЗС В'єтнаму Нгуєн Фуонг Тра.

Як зазначає видання, Agent Orange застосовувався американськими військовими під час війни у В'єтнамі з 1964 по 1975 рік. Він використовувався для того, щоб позбавити в'єтнамських партизанів їжі та укриття, речовини, що входять до його складу, викликають серйозні проблеми зі здоров'ям, наприклад, вроджені дефекти і рак.

Нагадаємо, у Сполучених Штатах розгорівся скандал навколо популярного засобу від бур'янів, який може стати причиною виникнення раку.