ua en ru

В'єтнам планує побудувати НПЗ в Азії вартістю 9 млрд дол

Влада В'єтнаму уклала угоду з рядом компаній з Японії і Кувейту з будівництва крупного нафтопереробного комплексу. Вартість угоди склала 9 млрд дол., повідомляє телеканал "Росія 24".

Будівництво нафтопереробного підприємства "Нгішон" планується завершити до кінця 2016 р. НПЗ буде розташовано в провінції Тханьхо, в 200 км на південь від Ханоя. "Нгішон" буде переробляти кувейтську нафту в бензин та інші нафтопродукти. Обсяг переробки повинен скласти 200 тис. барелів на день, або 10 млн т нафти на рік.

Це буде другий крупний проект НПЗ для В'єтнаму, і за своїми потужностями він повинен стати одним з найбільших в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Вперше плани по створенню даного НПЗ з'явилися ще в 2008 р., але з того моменту їх реалізація відкладалася з ряду причин (в основному фінансового характеру).

Розподіл акцій в спільному підприємстві між компаніями В'єтнаму, Кувейту і Японії буде виглядати наступним чином: державна компанія PetroVietnam буде володіти 25,1% акцій "Нгішон". Японській Idemitsu Kosan і кувейтській Kuwait Petroleum будуть належати пакети акцій по 35,1% кожен. Ще одна японська компанія, Mitsui Chemicals, буде володіти 4,7% акцій спільного підприємства.

"Підписання контракту зі створення "Нгішон" має дуже важливе значення для В'єтнаму. Будівництво даного НПЗ входить до числа ключових національних проектів. Вступ в дію даного нафтопереробного комплексу внесе великий внесок у соціально-економічний розвиток нашої країни", - заявив прем'єр В'єтнаму Нгуєн Тан Зунг.

На даний момент В'єтнам змушений імпортувати готові нафтопродукти. Процес рішення проблем по створенню власних підприємств по переробці нафти почався зовсім недавно. У 2009 р. після тривалих затримок у стрій вступили перший НПЗ "Зунгкуат" в центральній провінції Куангнгай. Він переробляє 6,5 млн т нафти на рік - це 30% від потреби В'єтнаму в нафтопродуктах. Із запуском "Нгішона" два НПЗ спільно зможуть забезпечувати до 70% від усього обсягу потреб країни в нафтопродуктах. У планах В'єтнаму також будівництво третього великого нафтопереробного підприємства в південній провінції Баріа-Вунгтау.

Читайте також: Запаси нафти в США виросли на 2,8 млн бар. - до 363,1 млн бар